Koreczki z ogórków to przepis, do którego wracam każdego roku. Był już wcześniej publikowany na blogu, teraz wrzucam go jeszcze raz, w bardziej dopracowanej wersji. Zachęcam do przygotowania zwłaszcza jeżeli macie ogromne ilości ogórków w ogrodzie – w tym przepisie fajne jest to, że przygotowanie idzie sprawnie, bez tarcia czy siekania na drobno. W sam raz dla zapracowanych.
Jakie są koreczki? Twarde, chrupiące, z dodatkiem cebuli i papryki nie tylko wyczuwanie octowe ale i słodkie. I idealne jako przystawka.
Koreczki z ogórków
Wyjdzie około 15 słoiczków po 500 ml
szklanka w przepisie = 250 ml
Koreczki z ogórków – składniki:
- 4 kg ogórków (szklarniowe, gruntowe – bez różnicy)
- 500 g cebuli
- 3 czerwone papryki
na zalewę:
- 9 szklanek wody
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 2 i 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki soli.
Koreczki z ogórków – wykonanie:
- Warzywa umyć. Ogórki pokroić na grube plastry (2-3 cm), paprykę w grubą kostkę a cebulę w piórka. Włożyć do dużego naczynia.
- Składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować, stale mieszając, by cukier się rozpuścił.
- Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na 4 godziny minimum. Można zostawić na całą noc.
- Koreczki układać w słoikach (nie muszą być zbite, zalewy jest sporo) i zalewać zalewą.
- Koreczki z ogórków pasteryzować 3 minuty, gorące wyjąć i postawić do góry dnem do wychłodzenia.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy na sałatki zimowe:
Surówka z młodej kapusty na zimę