Skip to content

Koreczki z ogórków

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Koreczki z ogórków to przepis, do którego wracam każdego roku. Był już wcześniej publikowany na blogu, teraz wrzucam go jeszcze raz, w bardziej dopracowanej wersji. Zachęcam do przygotowania zwłaszcza jeżeli macie ogromne ilości ogórków w ogrodzie – w tym przepisie fajne jest to, że przygotowanie idzie sprawnie, bez tarcia czy siekania na drobno. W sam raz dla zapracowanych.

Jakie są koreczki? Twarde, chrupiące, z dodatkiem cebuli i papryki nie tylko wyczuwanie octowe ale i słodkie. I idealne jako przystawka.

koreczki z ogórków

Koreczki z ogórków

Wyjdzie około 15 słoiczków po 500 ml

szklanka w przepisie = 250 ml


Koreczki z ogórków – składniki:

  • 4 kg ogórków (szklarniowe, gruntowe – bez różnicy)
  • 500 g cebuli
  • 3 czerwone papryki

na zalewę:

  • 9 szklanek wody
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 2 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli.

Koreczki z ogórków – wykonanie: 

  1. Warzywa umyć. Ogórki pokroić na grube plastry  (2-3 cm), paprykę w grubą kostkę a cebulę w piórka. Włożyć do dużego naczynia.
  2. Składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować, stale mieszając, by cukier się rozpuścił.
  3. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na 4 godziny minimum. Można zostawić na całą noc.
  4. Koreczki układać w słoikach (nie muszą być zbite, zalewy jest sporo) i zalewać zalewą.
  5. Koreczki z ogórków pasteryzować 3 minuty, gorące wyjąć i postawić do góry dnem do wychłodzenia.

Smacznego!

 

Zobacz inne przepisy na sałatki zimowe:

Surówka z młodej kapusty na zimę

Buraki z kapustą

Ogórki po chińsku – krokodylki

Sałatka gyros na zimę

Ogórki po zbójnicku

Ogórki kanapkowe

Płaty z ogórków po żydowsku

Surówka konserwowa z sześciu składników 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *