Leczo z cukinii robię bardzo często – nie tylko latem, ale także zimą, chociaż to właśnie teraz w sezonie smakuje mi najlepiej. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem ogromną fanką cukinii – zajadam ją bardzo często, dodaję nawet do sosów, czy koktajli. Ale to właśnie leczo jest moim faworytem. Dzieje się tak z kilku względów: przede wszystkim to danie jest banalnie proste, jest też zdrowe i niskokaloryczne (w wersji bez kiełbasy to już całkowicie!), no i nie ukrywajmy, jest po prostu przepyszne.
Leczo z cukinii można też z powodzeniem wekować. Zerknijcie na ten przepis: LECZO Z CUKINII NA ZIMĘ. Ja zawsze wkładam do słoika same warzywa, a zimą tylko podsmażam kiełbaskę, dodaje leczo i obiad jest gotowy. Polecam Wam!
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii – składniki:
- 1 duża wyrośnięta cukinia (pot. kabaczek), lub 4-5 młodych cukinii
- 80 dag dobrej jakościowo kiełbasy
- 3 czerwone papryki
- 3 cebule
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml przegotowanej wody
- przyprawy: suszone oregano, sól, pieprz, czerwona papryka
- tłuszcz do podsmażenia.
Leczo z cukinii – wykonanie:
- Czosnek i cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w większą kostkę lub plasterki. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne (z młodych nie trzeba), także pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i także posiekać. Ja zawsze kroję na dość duże kawałki, by warzywa się nie rozgotowały.
- W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego czosnek wraz z cebulą i podsmażyć dosłownie przez minutę. Dołożyć kiełbasę i paprykę, podsmażać aż się kiełbasa zarumieni.
- Dodać cukinię, 100 ml wody, doprawić do smaku i gotować około 20 minut, aż cukinia zmięknie.
- Na koniec dołożyć passatę, koncentrat, w razie potrzeby uzupełnić przyprawy. Gotować 5 minut.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy z cukinią: