Skip to content

Leczo z cukinii

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Leczo z cukinii robię bardzo często – nie tylko latem, ale także zimą, chociaż to właśnie teraz w sezonie smakuje mi najlepiej. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem ogromną fanką cukinii – zajadam ją bardzo często, dodaję nawet do sosów, czy koktajli. Ale to właśnie leczo jest moim faworytem. Dzieje się tak z kilku względów: przede wszystkim to danie jest banalnie proste, jest też zdrowe i niskokaloryczne (w wersji bez kiełbasy to już całkowicie!), no i nie ukrywajmy, jest po prostu przepyszne.

Leczo z cukinii można też z powodzeniem wekować. Zerknijcie na ten przepis: LECZO Z CUKINII NA ZIMĘ. Ja zawsze wkładam do słoika same warzywa, a zimą tylko podsmażam kiełbaskę, dodaje leczo i obiad jest gotowy. Polecam Wam!

leczo z cukinii

Leczo z cukinii


Leczo z cukinii – składniki:

  • 1 duża wyrośnięta cukinia (pot. kabaczek), lub 4-5 młodych cukinii
  • 80 dag dobrej jakościowo kiełbasy
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml przegotowanej wody
  • przyprawy: suszone oregano, sól, pieprz, czerwona papryka
  • tłuszcz do podsmażenia.

Leczo z cukinii – wykonanie:

  1. Czosnek i cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w większą kostkę lub plasterki. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne (z młodych nie trzeba), także pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i także posiekać. Ja zawsze kroję na dość duże kawałki, by warzywa się nie rozgotowały.
  2. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego czosnek wraz z cebulą i podsmażyć dosłownie przez minutę. Dołożyć kiełbasę i paprykę, podsmażać aż się kiełbasa zarumieni.
  3. Dodać cukinię, 100 ml wody, doprawić do smaku i gotować około 20 minut, aż cukinia zmięknie.
  4. Na koniec dołożyć passatę, koncentrat, w razie potrzeby uzupełnić przyprawy. Gotować 5 minut.

Smacznego!

 

Zobacz inne przepisy z cukinią:

Cukinia po diabelsku

Gulasz z ogniska

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Pyszna zupa z cukinii

Wegetariańska potrawka

Tureckie gozleme

leczo z cukini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *