Skip to content

Ciasto zebra bez pieczenia na herbatnikach

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto zebra bez pieczenia to błyskawiczne ciacho, które jest absolutnie przepyszne! Jeżeli lubicie przekładańce typu pani Walewska, czy 3 bit to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂 Całość jest pulchniutka, kremowa, a dodatek dżemu z czarnej porzeczki nadaje mu nieco kwaskowości. Ciacho jest genialne! Serdecznie polecam!

zebra bez pieczenia

Zebra bez pieczenia na herbatnikach 

Składniki na foremkę 20×30


Zebra bez pieczenia – składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników pełnoziarnistych czekoladowych (by wystarczyło na wyłożenie trzech wartsw)
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki z niską zawartością cukru
  • 500 g mascarpone
  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • około szklanka mleka do ugotowania wiórków
  • 5 łyżek erytrolu (można dać oczywiście cukier)
  • opcjonalnie: 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 70 ml wody  (ja nie dawałam żelatyny i ciacho było bardzo kremowe, ale ciężko się kroiło na równiutkie kawałki)
  • na polewę: 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka.

Zebra bez pieczenia – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności ugotować wiórki. Do rondelka wsypać około 90 g wiórków, trochę zostawić na posypanie wierzchu. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki erytrolu i gotować około 10 minut, by zmiękły. Odcedzić z nadmiaru mleka i zostawić je do przestygnięcia. Mleko wykorzystać do nasączenia herbatników.
  2. Śmietankę ubić na krem, a następnie dodawać do niej łyżka po łyżce mascarpone. Wlać tężejącą żelatynę cienkim strumieniem, stale miksując. Posłodzić 3 łyżkami erytrolu i dodać wiórki kokosowe. Jeżeli masa wydaje się mało słodka, można dosłodzić.
  3. Na blasze ułożyć pierwszą warstwę herbatników, skropić ją mlekiem, posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy kremu. Przykryć drugą warstwą herbatników i powtórzyć czynności: skropić mlekiem, posmarować dżemem, wyłożyć pozostały krem i przykryć herbatnikami.
  4. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki mleka i mieszać do połączenia składników. Polewą wyłożyć na ciasto, wyrównać, ozdobić wiórkami i wstawić do lodówki na najlepiej całą nos.

Smacznego! 😀

 

Zobacz podobne ciasta:

Mrożony tort tiramisu – Katarzyna Rzepecka

Sernik stracciatella bez pieczenia – Katarzyna Rzepecka

Pavlova z orzeźwiającymi owocami – idealna na upał – Katarzyna Rzepecka

Piankowiec z dżemem. Kruche ciasto z delikarną bezą i dżemem. (katarzynarzepecka.pl)

Czekoladowy tort bezowy – Katarzyna Rzepecka

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.