Skip to content

Mrożony tort tiramisu

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Mrożony tort tiramisu  to lodowy deser, który zachwyca elegancją, prostotą i wyrazistym smakiem. Blaty bezowe przełożyłam kremem z mascarpone o smaku kawy (u mnie Inka Klasyczna, tak aby dzieci też mogły po kawałeczku zjeść), tworząc niewielki torcik. Na wierzchu po jednej stronie ozdobiłam go różyczkami, malinami, borówkami i porzeczkami oraz czekoladą. Całość jest słodka, a także zimna, przełamana smakiem lekko kwaśnych owoców. Idealna na lato. Mrożony tort tiramisu jest też wbrew pozorom łatwy w krojeniu. Blaty nie robią się twarde, cały czas są kruche. Dają się kroić na równe kawałki. Wystarczy odczekać około 10 minut po wyjęciu, by lekko odtajał. Jeżeli chodzi o sam etap mrożenia – tort nie powinien podchodzić kryształkami lodu dzięki serkowi mascarpone. Nie ma konieczności szczelnego zamykania go w pudełku, można go przygotować nawet kilka dni wcześniej i wstawić na talerzyku do zamrażarki.

Fenomenalnie smakuje z filiżanką kawy Inki.

mrożony tort tiramisu

Mrożony tort tiramisu

Mrożony tort tiramisu – składniki:

Beza

  • 4 białka (od jaj XL)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny

Krem

  • 4 żółtka
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • kopiasta łyżka Inki klasycznej
  • łyżeczka naturalnego kakao
  • opcjonalnie: likier amaretto 50 ml
  • pół szklanki cukru

Dodatki:

  • dwie garści ulubionych owoców do przybrania.

 

Mrożony tort tiramisu – wykonanie:

Mrożony tort tiramisu zaczynamy od upieczenia blatów bezowych. W naczyniu ubijmy białka – najpierw wolno, by je napowietrzyć, następnie szybciej. Gdy są już niemal sztywne, dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Miksujemy tak około 7 minut, aż zużyjemy cały cukier, a piana wyraźnie zgęstnieje. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na papierze do pieczenia rysujemy trzy okręgi o średnicy 15 cm i wypełnimy je pianą. Można odrysować talerzyk. Bezy wstawiamy do piekarnika najpierw na 20 minut w teperaturę 140 stopni, a następnie zmniejszamy ja do 120 i pieczemy jeszcze 40 minut, czyli razem jedną godzinę. Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy krem.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone. Na końcu wkręcamy likier, kawę Inkę oraz kakao. Kremem przekładamy blaty bezowe w ten sposób: blat, krem, blat, krem, blat i na wierzchu krem. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Mrożony tort tiramisu podajemy z owocami.

Smacznego!

mrożony tort tiramisu
mrożony tort tiramisu

 

4 komentarze

  1. Majka
    23 lipca, 2018 @ 10:55 pm

    Torcik wyszedł przepyszny ? Rewelacyjnie się go kroi ?

    Reply

  2. Beti
    5 czerwca, 2019 @ 3:34 pm

    Wygląda cudownie, zapiszę sobie przepis 🙂

    Reply

  3. Agnieszka
    5 czerwca, 2019 @ 10:10 pm

    Jak upiec 3 bezy na raz..kurczę z jednym piekarnikiem chyba nie dam rady.. :/

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      6 czerwca, 2019 @ 9:03 am

      Najlepiej dostosować wielkość blatów do blachy piekarnikowej, tej wsuwanej. Można zmniejszyć ciut okręgi.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *