Kurczak słodko-kwaśny z marchewką i brokułami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej wykonane metodą stir-fry. Jego usmażenie trwa tyle, ile gotowanie makaronu czy ryżu a jest tak pyszny, że jeżeli jesteście zwolennikami tego rodzaju dań, to z pewnością Wam posmakuje 🙂 Dodatkowo składniki są banalnie proste – nie będzie problemu z ich zakupem. Zachęcam do przygotowania 🙂
Kurczak słodko-kwaśny
Kurczak słodko-kwaśny – składniki na 4 spore porcje:
- 80 dag filetów z piersi kurczaka
- 3 większe marchewki
- 1 brokuł
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru – 3 x 3 cm
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego do kurczaka, 3 łyżki do sosu
- 1 pomarańcza
- pół cytryny lub limonki
- łyżka octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego)
- 5 łyżek miodu (polecam akacjowy, ma niski ig)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- sezam do posypania (opcjonalnie)
- ryż jaśminowy lub makaron chow mein do podania.
Kurczak słodko-kwaśny – wykonanie:
- Przygotować składniki. Kurczaka pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z trzema łyżkami sosu sojowego. Marchew obrać, przekroić na cztery kawałki, każdy pociąć na plastry i kolejno plastry na słupki. Podobnie postąpić z brokułem – odciąć różyczki, różyczki pociąć na plastry, a plastry na słupki. Czosnek obrać i pokroić drobno, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
- Przygotować sos. W naczyniu połączyć ze sobą: sok wyciśnięty z pomarańczy, imbir starty na tarce o drobnych oczkach, pieprz, sos sojowy, miód, ocet, mąkę ziemniaczaną. Spróbować – sos powinien być wyczuwalnie słodki i kwaśny. W razie potrzeby uzupełnić któryś składnik pod własny gust.
- Wstawić w rondlu makaron lub ryż, gotować wg zaleceń producenta.
- Rozgrzać patelnię typu wok na sucho (jeżeli nie masz takiej, użyj jak największej patelni, którą posiadasz w domu, by wszystko się smażyło, a nie gotowało), a gdy zacznie dymić, dodać olej. Oleju w tym daniu używa się dość dużo, by całość się smażyła szybko. Smażymy na jak największej mocy palnika przez cały czas mieszając.
- Najpierw wrzucić na patelnię kurczaka. Smażyć go przez chwilę, by był niemal usmażony. Odstawić na miseczkę.
- Uzupełnić olej na patelni, dodać czosnek z pietruszką, podsmażyć 15 sekund. Dodać brokuł, przemieszać. Dodać marchew. Całość smażyć stale mieszając, do momentu, aż warzywa będą jędrne, ale już niesurowe.
- Na patelnię dodać wcześniej odłożonego kurczaka, i całość połączyć.
- Dodać wcześniej przygotowany sos, a gdy zgęstnieje, danie jest gotowe.
- Podawać od razu z dodatkiem ryżu lub makaronu, posypać sezamem.
Smacznego! 🙂
A może zainteresują Cię także te przepisy?