Skip to content

Kurczak słodko-kwaśny z marchewką i brokułem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kurczak słodko-kwaśny z marchewką i brokułami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej wykonane metodą stir-fry. Jego usmażenie trwa tyle, ile gotowanie makaronu czy ryżu a jest tak pyszny, że jeżeli jesteście zwolennikami tego rodzaju dań, to z pewnością Wam posmakuje 🙂 Dodatkowo składniki są banalnie proste – nie będzie problemu z ich zakupem. Zachęcam do przygotowania 🙂

kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny


Kurczak słodko-kwaśny – składniki na 4 spore porcje:

  • 80 dag filetów z piersi kurczaka
  • 3 większe marchewki
  • 1 brokuł
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru – 3 x 3 cm
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego do kurczaka, 3 łyżki do sosu
  • 1 pomarańcza
  • pół cytryny lub limonki
  • łyżka octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego)
  • 5 łyżek miodu (polecam akacjowy, ma niski ig)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • ryż jaśminowy lub makaron chow mein do podania.

 

Kurczak słodko-kwaśny – wykonanie:

  1. Przygotować składniki. Kurczaka pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z trzema łyżkami sosu sojowego. Marchew obrać, przekroić na cztery kawałki, każdy pociąć na plastry i kolejno plastry na słupki. Podobnie postąpić z brokułem – odciąć różyczki, różyczki pociąć na plastry, a plastry na słupki. Czosnek obrać i pokroić drobno, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  2. Przygotować sos. W naczyniu połączyć ze sobą: sok wyciśnięty z pomarańczy, imbir starty na tarce o drobnych oczkach, pieprz, sos sojowy, miód, ocet, mąkę ziemniaczaną. Spróbować – sos powinien być wyczuwalnie słodki i kwaśny. W razie potrzeby uzupełnić któryś składnik pod własny gust.
  3. Wstawić w rondlu makaron lub ryż, gotować wg zaleceń producenta.
  4. Rozgrzać patelnię typu wok na sucho (jeżeli nie masz takiej, użyj jak największej patelni, którą posiadasz w domu, by wszystko się smażyło, a nie gotowało), a gdy zacznie dymić, dodać olej. Oleju w tym daniu używa się dość dużo, by całość się smażyła szybko. Smażymy na jak największej mocy palnika przez cały czas mieszając.
  5. Najpierw wrzucić na patelnię kurczaka. Smażyć go przez chwilę, by był niemal usmażony. Odstawić na miseczkę.
  6. Uzupełnić olej na patelni, dodać czosnek z pietruszką, podsmażyć 15 sekund. Dodać brokuł, przemieszać. Dodać marchew. Całość smażyć stale mieszając, do momentu, aż warzywa będą jędrne, ale już niesurowe.
  7. Na patelnię dodać wcześniej odłożonego kurczaka, i całość połączyć.
  8. Dodać wcześniej przygotowany sos, a gdy zgęstnieje, danie jest gotowe.
  9. Podawać od razu z dodatkiem ryżu lub makaronu, posypać sezamem.

Smacznego! 🙂

 

A może zainteresują Cię także te przepisy?

Ramen

Domowe sushi 

Zupa tajska z krewetkami

Zupa tom kha

Bułeczki man tou

kurczak słodko-kwaśny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.