Skip to content

Man Tou w dw?ch wersjach – chi?skie bu?eczki na parze.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Lubi? zach?ca? moje dzieci do poznawania i przygotowywania nowych przepis?w razem ze mn? poprzez ciekawe historie. A o tych bu?eczkach jest chi?ska legenda. Podobno, by armia genera?a Zhuge Liang mog?a przeprowadzi? przez rzek? swych ludzi, a  dzia?o si? to jeszcze przed narodzinami Chrystusa, za??dano, by ?ci?to pi??dziesi?t ?o?nierskich g??w. Dow?dca Liang jednak przechytrzy? ludzi z drugiej strony brzegu, tworz?c parowe bu?eczki i przepuszczaj?c je przez wod? zamiast prawdziwych ludzi. Po tej strategicznej akcji ?o?nierze uszli z ?yciem, dlatego bu?eczki sta?y si? bardzo s?awne.

Dzi? te bu?eczki s? znacznie mniejsze i sprzedawane zazwyczaj na ulicach, jako poranny posi?ek, kt?ry mo?na spo?ywa? r?kami. Man Tou podaje si? samotnie, ale tak?e z r??nymi dodatkami np. z warzywami lub faszerowane mi?sem, fasol?.

Ja przygotowa?am je w dw?ch wersjach – bez farszu i z farszem. Oba warte uwagi 🙂

Wybierz swoj? wersj?, lub przygotuj obie.

 


Man Tou bez farszu

Sk?adniki na oko?o 40 niedu?ych bu?eczek:
? na rozczyn: 50 g ?wie?ych dro?d?y, p?? szklanki ciep?ej wody, p?aska ?y?eczka tartego imbiru, p?aska ?y?eczka tartej sk?rki cytrynowej, dwie ?y?eczki cukru
? do ciasta w?a?ciwego: 4,5 szklanki m?ki pszennej 405, ?y?eczka soli, 2 ?y?ki oleju, 2/3 szklanki gor?cej wody

Wykonanie:
Sk?adniki na rozczyn umie?ci? w du?ym naczyniu, po??czy? ze sob? i odstawi? na 10 minut. Po tym czasie doda? pozosta?e sk?adniki i wyrobi? na jednolit? mas?. Ciasto b?dzie przypomina? g?sto?ci? ciasto na pierogi – powinno by? spr??yste, g?ste i odkleja? si? od brzeg?w naczynia. Zostawi? pod przykryciem na 30 minut, aby podwoi?o obj?to??. Zn?w przerobi?. Ciasto wy?o?y? na lekko opr?szon? m?k? stolnic? i uformowa? w wa?ek o grubo?ci 4-5 cm. Pokroi? go na kawa?ki o szeroko?ci 3 cm. Surowe man tou uk?ada? nad par? i pod przykryciem parowa? 8 minut.


 

man tou

 


Man Tou z wieprzowin?

Sk?adniki na farsz i jego wykonanie:

30 dag mi?sa mielonego
1 tarta marchew
1 ?y?ka sosu sojowego
posiekany z?bek czosnku
s?l oraz pieprz
oliwa do podsma?enia.

Na patelni rozgrza? oliw?, doda? marchew, czosnek i chwile podsma?y?, a? zmi?kn?. Doda? mi?so, sos sojowy oraz przyprawy. Sma?y? chwil?, aby mi?so nie by?o surowe. Zostawi? do przestygni?cia.

Sk?adniki na oko?o 20 bu?eczek:
? na rozczyn: 50 g ?wie?ych dro?d?y, p?? szklanki ciep?ej wody, p?aska ?y?eczka tartego imbiru, p?aska ?y?eczka tartej sk?rki cytrynowej, dwie ?y?eczki cukru
? do ciasta w?a?ciwego: 4,5 szklanki m?ki pszennej 405, ?y?eczka soli, 2 ?y?ki oleju, 2/3 szklanki gor?cej wody.

Wykonanie:
Sk?adniki na rozczyn umie?ci? w du?ym naczyniu, po??czy? ze sob? i odstawi? na 10 minut. Po tym czasie doda? pozosta?e sk?adniki i wyrobi? na jednolit? mas?. Ciasto b?dzie przypomina? g?sto?ci? ciasto na pierogi – powinno by? spr??yste, g?ste i odkleja? si? od brzeg?w naczynia. Zostawi? pod przykryciem na 30 minut, aby podwoi?o obj?to??. Zn?w przerobi?. Ciasto  na man tou wy?o?y? na lekko opr?szon? m?k? stolnic? i urywa? od niego po kawa?ku kulki, w kt?r? nak?ada? farsz i zlepi?, aby nie wypad?. Odstawi? na 10 minut do podro?ni?cia.
Surowe bu?eczki parujemy 10 minut pod przykryciem.


Czyli – ciasto na man tou jest takie samo, r??ni si? jedynie odrobin? d?u?szym czasem gotowania. Je?eli masz bambusowy parownik – skorzystaj z niego.
Smacznego!

 

3 komentarze

  1. haniaw
    14 grudnia, 2018 @ 11:52 pm

    C?? na pyszno?ci. 🙂 Kupi?am parowar philipiak ca?kiem niedawno i szukam inspiracji do gotowania. Zapisuje sobie tw?j przepis, na pewno skorzystam, bo wygl?da zach?caj?co.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 grudnia, 2018 @ 7:04 am

      Bardzo si? ciesz?:)
      Dobrego dnia!

      Reply

  2. Agata
    22 maja, 2020 @ 6:23 pm

    Jad?am co? takiego raz, w azjatyckiej knajpce (Udon Noodle Bar w Warszawie) chyba si? skusz? i zrobi? sama jedne i drugie bo smak mia?y ?wietny 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *