Chleb bez mąki, za to na otrębach i białym serze. Błyskawiczny w wykonaniu, ponieważ dodajemy do niego sodę, dzięki której nie musi wyrastać a dodatkowo składniki wystarczy po prostu wymieszać ze sobą i włożyć do foremki. To naprawdę takie bardzo, bardzo proste! 🙂 Sami zobaczcie, jak krótka jest ta receptura!
Chlebek jest bardzo zdrowy, ale też smaczny. Polecam Wam wypróbować 🙂
Chleb bez mąki
Chleb bez mąki – składniki:
- 250 g białego sera (może być o niskiej zawartości tłuszczu)
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów żytnich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 jajka (na pierwszy raz robiłam bez jaj i też wyszedł)
- 1 płaska łyżeczka sody.
Chleb bez mąki – wykonanie:
- Ser rozkruszyć do miski, wbić także jajka oraz wsypać otręby. Posolić, dodać sodę i wyrobić. Ciasto nie musi być gładkie. Ser nie musi być dokładnie roztarty.
- Ciasto na chlebek wyłożyć do foremki wyłożonej pergaminem.
- Chlebek wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem.
- Gdy chlebek się upiecze, zostawić go na chwilę w uchylonym piekarniku, a gdy lekko przestygnie, wyjąć.
Smacznego!
Prawda, że bardzo prosta receptura?
A może masz ochotę na coś podobnego?
Tureckie pide z wołowiną – turecka pizza
Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny
Jak się całować
10 lutego, 2022 @ 12:15 pm
Z chęcią spróbuję – wygląda obłędnie 😉
Edyta
15 lutego, 2022 @ 9:11 am
Wow chleb z serem. Musi być pyszny, będę musiała spróbować takiego