Skip to content

Nocny chleb pszenny

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Nocny chleb pszenny to przepis dla osób, które rano chcą mieć jak najszybciej świeże pieczywo, omijając proces początkowego wyrabiania i wyrastania ciasta. Ciasto rośnie w lodówce, podczas gdy my smacznie śpimy.  Taki nocny chlebek jest banalnie prosty, bo wystarczy złączyć składniki – nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Wieczorem mieszamy, rano pieczemy.

Ten chleb to chleb pieczony w garnku (lub innym naczyniu z pokrywką), dzięki czemu ma bardzo chrupiącą skórkę, a wnętrze jest wilgotne i pulchne. Jest tak pyszny, że wystarczy go przesmarować masłem.

nocny chleb

Nocny chleb pszenny


Nocny chleb pszenny – składniki:

  •  650 g mąki pszennej uniwersalnej 650 (plus do podsypania)
  • opakowanie 8g suchych drożdzy
  • 500 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju.

Nocny chleb pszenny – wykonanie:

  1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do naczynia, w którym będzie wyrastał chleb. Mieszamy te składniki.
  2. Dolewamy olej i pół szklanki wody. Zaczynamy wyrabiać. Gdy ciasto zacznie się łączyć z wodą, dolewamy znów pół szklanki wody. Znów wyrabiamy i znów dolewamy, aż do wyczerpania składników. Wyrabiamy do momentu, aż składniki będą połączone. Ciasto jest dość luźne – ale to nic, takie ma być.
  3. Naczynie z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 do 12 godzin. Moje było w lodówce 10 godzin.
  4. Wyjąć ciasto i zostawić je w naczyniu na pół godziny w temperaturze pokojowej.
  5.  Naczynie żeliwne z pokrywką lub garnek przeznaczony do pieczenia, albo naczynie żaroodporne wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 250 stopni z włączonym termoobiegiem.
  6. Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i krótko zarabiamy, aby uformować bochenek. Wyjmujemy nagrzane naczynie z piekarnika, wkładamy do niego chlebek, przykrywamy i wkładamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni.
  7. Nocny chleb pieczemy najpierw 30 minut pod przykryciem w 220 stopniach, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut lub do zbrązowienia skórki.
  8. Upieczony chleb w naczyniu wyjmujemy, a gdy lekko przestygnie po 10-20 minutach wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

 

Smacznego!

 

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Bułki pszenne jak z piekarni

Bułki do hamburgerów

Tureckie chlebki do nadziewania

Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny

 

nocny chleb

nocny chleb

 

4 komentarze

  1. Kinga
    7 kwietnia, 2020 @ 7:32 am

    Czy mogę te chleb zrobić z świeżych drożdży ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      7 kwietnia, 2020 @ 7:47 am

      Tak. Można.
      25 g rozpuszczamy w wodzie z listy składników.

      Reply

  2. Anna
    5 maja, 2020 @ 2:55 pm

    Po wyjeciu z lodowki to ciasto jest bardzo wilgotne, tak ma być? Czy powinnam dodać jeszcze dużo mąki aby nie było wilgotne?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      5 maja, 2020 @ 3:03 pm

      Ono jest Takie wilgotne. Trochę mąki trzeba użyć przy formowaniu, ale tylko tyle, aby dało się z ciastem pracować. Wszystko będzie w porządku:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *