Nocny chleb pszenny to przepis dla osób, które rano chcą mieć jak najszybciej świeże pieczywo, omijając proces początkowego wyrabiania i wyrastania ciasta. Ciasto rośnie w lodówce, podczas gdy my smacznie śpimy. Taki nocny chlebek jest banalnie prosty, bo wystarczy złączyć składniki – nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych. Wieczorem mieszamy, rano pieczemy.
Ten chleb to chleb pieczony w garnku (lub innym naczyniu z pokrywką), dzięki czemu ma bardzo chrupiącą skórkę, a wnętrze jest wilgotne i pulchne. Jest tak pyszny, że wystarczy go przesmarować masłem.
Nocny chleb pszenny
Nocny chleb pszenny – składniki:
- 650 g mąki pszennej uniwersalnej 650 (plus do podsypania)
- opakowanie 8g suchych drożdzy
- 500 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju.
Nocny chleb pszenny – wykonanie:
- Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do naczynia, w którym będzie wyrastał chleb. Mieszamy te składniki.
- Dolewamy olej i pół szklanki wody. Zaczynamy wyrabiać. Gdy ciasto zacznie się łączyć z wodą, dolewamy znów pół szklanki wody. Znów wyrabiamy i znów dolewamy, aż do wyczerpania składników. Wyrabiamy do momentu, aż składniki będą połączone. Ciasto jest dość luźne – ale to nic, takie ma być.
- Naczynie z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 do 12 godzin. Moje było w lodówce 10 godzin.
- Wyjąć ciasto i zostawić je w naczyniu na pół godziny w temperaturze pokojowej.
- Naczynie żeliwne z pokrywką lub garnek przeznaczony do pieczenia, albo naczynie żaroodporne wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 250 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i krótko zarabiamy, aby uformować bochenek. Wyjmujemy nagrzane naczynie z piekarnika, wkładamy do niego chlebek, przykrywamy i wkładamy do pieca. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni.
- Nocny chleb pieczemy najpierw 30 minut pod przykryciem w 220 stopniach, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut lub do zbrązowienia skórki.
- Upieczony chleb w naczyniu wyjmujemy, a gdy lekko przestygnie po 10-20 minutach wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:
Tureckie chlebki do nadziewania
Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny
Kinga
7 kwietnia, 2020 @ 7:32 am
Czy mogę te chleb zrobić z świeżych drożdży ?
Katarzyna Rzepecka
7 kwietnia, 2020 @ 7:47 am
Tak. Można.
25 g rozpuszczamy w wodzie z listy składników.
Anna
5 maja, 2020 @ 2:55 pm
Po wyjeciu z lodowki to ciasto jest bardzo wilgotne, tak ma być? Czy powinnam dodać jeszcze dużo mąki aby nie było wilgotne?
Katarzyna Rzepecka
5 maja, 2020 @ 3:03 pm
Ono jest Takie wilgotne. Trochę mąki trzeba użyć przy formowaniu, ale tylko tyle, aby dało się z ciastem pracować. Wszystko będzie w porządku:)