Nie należę do osób, które często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem.
Ten przepis to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut. Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem albo jeszcze ciepły z odrobiną masła. A aby go zrobić wystarczy mieć w szafce mąkę i drożdże instant.
Ta porcja odpowiada małemu chlebkowi.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortową) + 2 łyżki do formowania chleba
- 1 pełna szklanka ciepłej wody
- 1 pełna łyżeczka drożdży instant (suszone drożdże)
- płaska łyżeczka soli
(szklanka – 250 ml)
Wykonanie:
Sól, drożdże, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły – wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Chlebek najlepiej piec we formie – ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek).
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto pomieszać, uformować kulkę, spłaszczyć ją i włożyć do formy. Zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (kuchenka gazowa) lub 200 stopni (kuchenka elektryczna). Na spód piekarnika wstawić małe naczynie żaroodporne z wodą (250 ml). Do rozgrzanego pieca włożyć chlebek. Piec przez 40 minut na piękny brązowy kolor.
Warto bochenek naciąć, by sam z siebie nie pękł (nie zawsze pęka ale może się to zdarzyć). Da się to dobrze zrobić po 5 minutach pieczenia. Przed pieczeniem ciasto jest za rzadkie by utrzymać nacięcie 🙂
Smacznego!
Obserwuj bloga przez Facebook i Instagram.
Lina w Śmietanie
17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am
O tak, domowy chlebek jest pyszny. I tani. Ostatnio kupiliśmy chleb analogicznej jakości jak nasz pieczony w domu (bo nas leń dopadł) i koszt bochenka powalił nas na kolana. Przyzwyczajeni do pysznego chleba na zakwasie bez dziwnych dodatków w cenie od 2-4 zł za bochenek, nagle musieliśmy zapłacić 12. A chleb za te dwa złote ze sklepu – lepiej nie mówić. A jak się człowiek dobrze zorganizuje, to i długo wyrastajacego zakwasowca upiecze w tygodniu 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
O tak,chleb domowy na zakwasie jest wspanialy. Roznica jest ogromna w smaku 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am
Wygląda mega apetycznie 🙂 Ja jednak w wypiekaniu jestem takie antytalencie… Ale spróbuję 🙂
Lina w Śmietanie
16 lutego, 2016 @ 12:43 pm
O tak, domowy chlebek jest pyszny. I tani. Ostatnio kupiliśmy chleb analogicznej jakości jak nasz pieczony w domu (bo nas leń dopadł) i koszt bochenka powalił nas na kolana. Przyzwyczajeni do pysznego chleba na zakwasie bez dziwnych dodatków w cenie od 2-4 zł za bochenek, nagle musieliśmy zapłacić 12. A chleb za te dwa złote ze sklepu – lepiej nie mówić. A jak się człowiek dobrze zorganizuje, to i długo wyrastajacego zakwasowca upiecze w tygodniu 🙂
Katarzyna Rzepecka
16 lutego, 2016 @ 1:07 pm
O tak,chleb domowy na zakwasie jest wspanialy. Roznica jest ogromna w smaku 🙂
Anna Maciejewska
16 lutego, 2016 @ 4:23 pm
Wygląda mega apetycznie 🙂 Ja jednak w wypiekaniu jestem takie antytalencie… Ale spróbuję 🙂
Adri
17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am
Świetnie wygląda, na pewno wypróbuję przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:13 pm
Szczerze polecam 🙂
Adri
17 lutego, 2016 @ 4:30 pm
Świetnie wygląda, na pewno wypróbuję przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 lutego, 2016 @ 8:21 pm
Szczerze polecam 🙂
Agnieszka Kluczewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am
Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. A nie chodzi o drożdże:)
Agnieszka Kluczewska
24 marca, 2016 @ 11:20 am
Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. A nie chodzi o drożdże:)
ludka
20 stycznia, 2019 @ 4:53 pm
jaka mąka? czy taka na chleb czy zwykła?
Katarzyna Rzepecka
20 stycznia, 2019 @ 8:21 pm
Największą mąkę pszenną użyłam:) 450 bodajże.
Magda
4 lipca, 2019 @ 3:28 pm
Czy mozna zostawic na noc do wyrosniecia?
Katarzyna Rzepecka
4 lipca, 2019 @ 3:43 pm
Tak, można. Normalnie wyrasta 4 godziny, więc nic mu nie będzie jeżeli ten czas wydłużony zostanie do 8. Tylko warto zwrócić uwagę na wielkość naczynia by ciasto nie uciekło:)
Magda
4 lipca, 2019 @ 4:00 pm
Bardzo dziekuje. Fajny przepis wiec na pewno skorzystam
Basiek
19 marca, 2020 @ 2:57 pm
Czy w sumie 5 h wyrastania chleba to mus? Ja bym preferowana 1h+1h. Sprawdzę czy to ok i czy wyszedł. A Ty jak uważasz Kasiu? To nie przesada 5h?
Katarzyna Rzepecka
21 marca, 2020 @ 10:47 pm
Taki chlebek jest pulchniejszy, jak sobie poleżakuje ciasto 🙂