Skip to content

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym to pozycja, którą przygotujemy bardzo szybko. Nie ma tutaj składników, które wymagają długiej obróbki termicznej (są tylko ugotowane w kilka minut jajka), a więc wszystko wystarczy pokroić, ułożyć warstwowo i gotowe!  Ta sałatka to bardzo fajna propozycja na imprezowy stół, kiedy odwiedzają nas goście – niewymagająca w przygotowaniu, a bardzo smaczna.

Przepis zaczerpnęłam ze strony przepisy.pl – znajdziesz go tutaj.

sałatka warstwowa z selerem

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym

Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch salaterek sałatki.


Sałatka warstwowa z selerem konserwowym – składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól oraz pieprz
  • do dekoracji: natka pietruszki.

 

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym – wykonanie:

  1. Seler, kukurydzę oraz groszek – każde osobno – odsączyć z zalew.
  2. Jajka pokroić w kostkę.
  3. Szynkę pokroić na plastry, a następnie na cienkie paseczki o długości 2 cm.
  4. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  5. Pietruszkę posiekać, dodać do majonezu wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i cytryną. Składniki połączyć i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
  6. W salaterkach układać warstwy: seler, szynka, kukurydza, ser, jajka, groszek, sos. Jeżeli zostało składników, powtórzyć układanie warstw.
  7. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

 

Zobacz podobne przepisy:

Sałatka z selerem naciowym i żółtym serem

Sałatka królewska z wędzonym kurczakiem

Śledzie po sułtańsku – sałatka śledziowa z rodzynkami

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem

Przepis na sałatkę grecką – wiejską

sałatka warstwowa z selerem

Wpis powstał we współpracy z portalem przepisy.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *