Skip to content

Przepis na sa?atk? greck? – wiejsk?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sa?atk? greck? lubi? bardzo. Niestety nale?y ona do tych, kt?re szybko podchodz? sokami i nale?y j? przygotowa?, a w?a?ciwie doprawi? dopiero przed podaniem. Du?o szybciej sa?atka „siada” kiedy jest skropiona np. oliw?, w stosunku do tej kt?ra jest z samymi przyprawami. Zrezygnowa?am wi?c z tego t?uszczu, sa?atka z samymi przyprawami jest r?wnie smaczna. Lubi? doda? du?o sera feta, wspaniale podnosi smak ca?o?ci i to w?a?nie ten dodatek sprawia, ?e po sa?atk? wracam ch?tnie w okresie letnim.  „Grecka” fajna jest na ?niadanie, ale te? ?wietnie sprawdzi si? podana do da? z grilla.
Przepis w?asny, inspirowany tradycyjn? sa?atk? greck?.
Sk?adniki:
  • 1 ?redniej wielko?ci g??wka sa?aty lodowej/mas?owej
  • 1 og?rek szklarniowy
  • 1 pomidor
  • p?czek rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 s?odka papryka
  • ser feta (mo?na zast?pi? serem sa?atkowym w kostce) – 200g
  • 1 ?y?eczka suszonego oregano lub kilka ga??zek ?wie?ego
  • natka pietruszki – kilka ga??zek
  • p?? ?y?eczki majeranku
  • p?? ?y?eczki czosnku granulowanego
  • pieprz, s?l
Wykonanie:

Sa?at? podzieli? d?o?mi na mniejsze kawa?ki, dos?ownie – rwa? na p?atki wielko?ci jak od r??. Zielonego og?rka umy?, mo?na obra? ze sk?rki, mo?na sk?rk? pozostawi?. Posieka? na plasterki. Rzodkiew posieka? na plasterki. Pomidora przekroi? na ?wiartki, poci?? w plasterki. Papryk? pokroi? w kostk? (nasiona odrzuci?), podobnie cebul? – tak?e w kostk?.
Wszystkie sk?adniki u?o?y? w du?ym naczyniu, dok?adnie po??czy? z przyprawami. 
Na ko?cu pokroi? w kostk? ser, wy?o?y? na wierzch sa?atki.
Smacznego! 🙂

6 komentarzy

  1. Kolizje Smakow
    25 czerwca, 2015 @ 9:42 am

    Bardzo fajny pomys? na sa?atk? 🙂

    Reply

  2. Anonimowy
    29 czerwca, 2015 @ 12:06 pm

    a sos grecki ? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      29 czerwca, 2015 @ 12:48 pm

      Zamiast sosu greckiego u?y?am zi?? typowych dla tej sa?atki. Zrezygnowa?am z oliwy. Mo?na j? po??czy? z zio?ami i zrobi? taki sos, jednak sa?atka b?dzie kr?cej ?wie?a 🙂 Pozdrawiam.

      Reply

  3. Anonimowy
    2 lipca, 2015 @ 5:40 pm

    Fet? proponuje kroi? mokrym zimnym no?em po czym w?o?y? kawa?eczki na chwilk? do lodowatej wody, strac? wtedy troch? soli, zrobi? si? g?adkie i j?drniejsze. 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      2 lipca, 2015 @ 7:19 pm

      Dzi?kuj? za rad? 🙂 Nigdy nie robi?am w ten spos?b, kolejnym razem spr?buj? 🙂

      Reply

  4. 6025024
    1 stycznia, 2016 @ 11:06 am

    Bardzo fajna sa?atka, w przepisie przeszkadza mi jednak rzodkiewka, ja robi? troch? inn? z takiego przepisu: Sa?atka grecka

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *