Sałatkę grecką lubię bardzo. Niestety należy ona do tych, które szybko podchodzą sokami i należy ją przygotować, a właściwie doprawić dopiero przed podaniem. Dużo szybciej sałatka „siada” kiedy jest skropiona np. oliwą, w stosunku do tej która jest z samymi przyprawami. Zrezygnowałam więc z tego tłuszczu, sałatka z samymi przyprawami jest równie smaczna. Lubię dodać dużo sera feta, wspaniale podnosi smak całości i to właśnie ten dodatek sprawia, że po sałatkę wracam chętnie w okresie letnim. „Grecka” fajna jest na śniadanie, ale też świetnie sprawdzi się podana do dań z grilla.
Przepis własny, inspirowany tradycyjną sałatką grecką.
Składniki:
- 1 średniej wielkości główka sałaty lodowej/masłowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pomidor
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 1 słodka papryka
- ser feta (można zastąpić serem sałatkowym w kostce) – 200g
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego
- natka pietruszki – kilka gałązek
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz, sól
Wykonanie:
Sałatę podzielić dłońmi na mniejsze kawałki, dosłownie – rwać na płatki wielkości jak od róż. Zielonego ogórka umyć, można obrać ze skórki, można skórkę pozostawić. Posiekać na plasterki. Rzodkiew posiekać na plasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki, pociąć w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę (nasiona odrzucić), podobnie cebulę – także w kostkę.
Wszystkie składniki ułożyć w dużym naczyniu, dokładnie połączyć z przyprawami.
Na końcu pokroić w kostkę ser, wyłożyć na wierzch sałatki.
Smacznego! 🙂
Kolizje Smakow
25 czerwca, 2015 @ 9:42 am
Bardzo fajny pomysł na sałatkę 🙂
Anonimowy
29 czerwca, 2015 @ 12:06 pm
a sos grecki ? 🙂
Katarzyna Rzepecka
29 czerwca, 2015 @ 12:48 pm
Zamiast sosu greckiego użyłam ziół typowych dla tej sałatki. Zrezygnowałam z oliwy. Można ją połączyć z ziołami i zrobić taki sos, jednak sałatka będzie krócej świeża 🙂 Pozdrawiam.
Anonimowy
2 lipca, 2015 @ 5:40 pm
Fetę proponuje kroić mokrym zimnym nożem po czym włożyć kawałeczki na chwilkę do lodowatej wody, stracą wtedy trochę soli, zrobią się gładkie i jędrniejsze. 🙂
Katarzyna Rzepecka
2 lipca, 2015 @ 7:19 pm
Dziękuję za radę 🙂 Nigdy nie robiłam w ten sposób, kolejnym razem spróbuję 🙂
6025024
1 stycznia, 2016 @ 11:06 am
Bardzo fajna sałatka, w przepisie przeszkadza mi jednak rzodkiewka, ja robię trochę inną z takiego przepisu: Sałatka grecka