Skip to content

Przepis na sałatkę grecką – wiejską.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sałatkę grecką lubię bardzo. Niestety należy ona do tych, które szybko podchodzą sokami i należy ją przygotować, a właściwie doprawić dopiero przed podaniem. Dużo szybciej sałatka „siada” kiedy jest skropiona np. oliwą, w stosunku do tej która jest z samymi przyprawami. Zrezygnowałam więc z tego tłuszczu, sałatka z samymi przyprawami jest równie smaczna. Lubię dodać dużo sera feta, wspaniale podnosi smak całości i to właśnie ten dodatek sprawia, że po sałatkę wracam chętnie w okresie letnim.  „Grecka” fajna jest na śniadanie, ale też świetnie sprawdzi się podana do dań z grilla.
Przepis własny, inspirowany tradycyjną sałatką grecką.
Składniki:
  • 1 średniej wielkości główka sałaty lodowej/masłowej
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pomidor
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słodka papryka
  • ser feta (można zastąpić serem sałatkowym w kostce) – 200g
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego
  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz, sól
Wykonanie:

Sałatę podzielić dłońmi na mniejsze kawałki, dosłownie – rwać na płatki wielkości jak od róż. Zielonego ogórka umyć, można obrać ze skórki, można skórkę pozostawić. Posiekać na plasterki. Rzodkiew posiekać na plasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki, pociąć w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę (nasiona odrzucić), podobnie cebulę – także w kostkę.
Wszystkie składniki ułożyć w dużym naczyniu, dokładnie połączyć z przyprawami. 
Na końcu pokroić w kostkę ser, wyłożyć na wierzch sałatki.
Smacznego! 🙂

6 komentarzy

  1. Kolizje Smakow
    25 czerwca, 2015 @ 9:42 am

    Bardzo fajny pomysł na sałatkę 🙂

    Reply

  2. Anonimowy
    29 czerwca, 2015 @ 12:06 pm

    a sos grecki ? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      29 czerwca, 2015 @ 12:48 pm

      Zamiast sosu greckiego użyłam ziół typowych dla tej sałatki. Zrezygnowałam z oliwy. Można ją połączyć z ziołami i zrobić taki sos, jednak sałatka będzie krócej świeża 🙂 Pozdrawiam.

      Reply

  3. Anonimowy
    2 lipca, 2015 @ 5:40 pm

    Fetę proponuje kroić mokrym zimnym nożem po czym włożyć kawałeczki na chwilkę do lodowatej wody, stracą wtedy trochę soli, zrobią się gładkie i jędrniejsze. 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      2 lipca, 2015 @ 7:19 pm

      Dziękuję za radę 🙂 Nigdy nie robiłam w ten sposób, kolejnym razem spróbuję 🙂

      Reply

  4. 6025024
    1 stycznia, 2016 @ 11:06 am

    Bardzo fajna sałatka, w przepisie przeszkadza mi jednak rzodkiewka, ja robię trochę inną z takiego przepisu: Sałatka grecka

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *