Je?eli szukasz przepisu na sa?atk?, kt?ry jest szybki w wykonaniu, tani a zarazem oryginalny, to ta sa?atka jest strza?em w 10. Nie cz?sto jada si? sa?atki z tym makaronem a ju? na pewno nie z og?rkami w roli g??wnej. Im wi?cej rodzaj?w og?rk?w, tym lepiej (g??boko kwaszone mog? tu si? nie sprawdzi? – sa?atka ma by? przede wszystkim delikatna w smaku). Doda?am og?rki zielone, og?rki ma?osolne i korniszony. No i troch? kukurydzy oraz kopru, by wzbogaci? smak. Co wysz?o? Po?ywna, delikatna i bardzo smaczna sa?atka, kt?r? wszyscy domownicy bardzo chwalili i z pewno?ci? zago?ci u nas jeszcze nie raz.
Przepis w?asny.
Sk?adniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti (kupi?am jeden z najta?szych, by zbyt mocno nie zgrubia?, mia?am 3/4 durszlaka po ugotowaniu)
- 2 og?rki zielone szklarniowe
- 2 og?rki ma?osolne
- 2 og?rki korniszony – z zalewy octowej
- puszka kukurydzy
- p?czek kopru
- s?oiczek 400 ml majonezu
- s?l, pieprz, olej do gotowania makaronu
Wykonanie:
Makaron podzieli? na d?ugo?ci na 3-4 cz??ci, by nie by? a? tak d?uga?ny jak przy wyci?ganiu z opakowania. Ugotowa? go al dente, by by? nadal j?drny ale ju? mi?kki. Wod? do gotowania nale?y posoli? by by?a lekko s?ona. Odcedzi?, obficie przela? zimn? wod?, zostawi? do ods?czenia.
Zielone og?rki obra? ze sk?rki, pokroi? w kostk?. Korniszony i ma?osolne tak?e pokroi? w kostk?, ale zostawi? ze sk?rk?. Kukurydz? ods?czy? a koper posieka?.
Wszystkie sk?adniki umie?ci? w naczyniu, doprawi? do smaku pieprzem oraz sol?. Po??czy? dok?adnie z majonezem.
Ci, kt?rzy licz? kalori?, mog? sa?atk? przygotowa? z makaronu pe?noziarnistego oraz jogurtu zamiast typowych sk?adnik?w. Reszta bez zmian.
Pozdrawiam i ?ycz? smacznego 🙂
Kasia.