Skip to content

Łosoś z piekarnika i zielona sałatka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Łosoś z piekarnika to propozycja na zdrowy i pyszny obiad. Jeżeli lubicie łososia, ten przepis przypadnie Wam do gustu zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Upieczoną rybę polecam podać z zieloną sałatką. Można skorzystać z przepisu na tę, która jest na zdjęciu, ponieważ także go zamieszczam.

Zanim upiekłam tę rybę, zamarynowałam ją w przyprawach takich jak kurkuma, czosnek, pieprz, odrobina skórki cytrynowej co nadało potrawie wyrazistości. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia, by zachować soczystość. Zdarzało mi się piec łososia bez rękawa czy bez przykrycia – wtedy wkładamy go do zimnego pieca i ryba ścina się wraz z wzrostem temperatury, co pozwala osiągnąć podobną soczystość, jednak moim zdaniem z rękawa wychodzi smaczniejsza 🙂

łosoś pieczony w piekarniku

Łosoś z piekarnika


Łosoś z piekarnika – składniki:

  • 1 kg filetu z łososia (może być ze skórą)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę dwa razy
  • 1 łyżeczka starej drobniutko skórki cytrynowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka gałązek koperku posiekanych na drobno (lub czubata łyżeczka suszonego koperku)
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oleju
  • do podania: cytryna pokrojona na cząstki.

 

Łosoś z piekarnika – wykonanie:

  1. Jeżeli filet ma skórę, w pierwszej kolejności należy rybę oczyścić z łusek (można także ją zdjąć). Następnie porządnie go umyć i pokroić na kawałki o szerokości 4-5 cm lub na takie, które nam odpowiadają. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Olej połączyć z wszystkimi przyprawami, tworząc marynatę.
  3. Łososia otoczyć marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Można zostawić także na całą noc.
  4. Rybę układać skórą do dołu w rękawie do pieczenia. Zacisnąć folię na końcach i nakłóć ją w kilku miejscach.
  5. Łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 minut.
  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw, odczekać chwilę. Podawać z cząstkami cytryny oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak np. zielona sałatka, na która przepis zamieszczam poniżej.

 

Zielona sałatka – składniki:

  • pół główki zielonej sałaty lodowej
  • pół zielonego ogórka
  • 2 łyżki kiełków z brokuła
  • 4 łyżki zielonych oliwek
  • 50 g sera feta
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Zielona sałatka – wykonanie:

  1.  Sałatę pokroić w kostkę, ogórka przeciąć wzdłuż i pociąć na plasterki. Ser feta odsączyć i pokruszyć, lub pokroić w kostkę. Oliwki przeciąć na pół.
  2. Składniki na sałatkę umieścić w naczyniu, dodać szczyptę pieprzu i skropić sokiem z cytryny.
  3. Dobrze wymieszać.

 

Smacznego!

Zobacz także:

Ryba pieczona w soli – Katarzyna Rzepecka

Śledzie po sułtańsku – sałatka śledziowa z rodzynkami (katarzynarzepecka.pl)

Domowe sushi – przepis na sushi z wędzonym łososiem. (katarzynarzepecka.pl)

Zupa tajska z krewetkami i makaronem – Katarzyna Rzepecka

Coleslaw z młodej kapusty – Katarzyna Rzepecka

Carpaccio z buraka – Katarzyna Rzepecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *