?oso? z piekarnika to propozycja na zdrowy i pyszny obiad. Je?eli lubicie ?ososia, ten przepis przypadnie Wam do gustu zw?aszcza, ?e jest bardzo prosty. Upieczon? ryb? polecam poda? z zielon? sa?atk?. Mo?na skorzysta? z przepisu na t?, kt?ra jest na zdj?ciu, poniewa? tak?e go zamieszczam.
Zanim upiek?am t? ryb?, zamarynowa?am j? w przyprawach takich jak kurkuma, czosnek, pieprz, odrobina sk?rki cytrynowej co nada?o potrawie wyrazisto?ci. Ca?o?? upiek?am w r?kawie do pieczenia, by zachowa? soczysto??. Zdarza?o mi si? piec ?ososia bez r?kawa czy bez przykrycia – wtedy wk?adamy go do zimnego pieca i ryba ?cina si? wraz z wzrostem temperatury, co pozwala osi?gn?? podobn? soczysto??, jednak moim zdaniem z r?kawa wychodzi smaczniejsza 🙂
?oso? z piekarnika
?oso? z piekarnika – sk?adniki:
- 1 kg filetu z ?ososia (mo?e by? ze sk?r?)
- 1 ?y?eczka kurkumy
- 1 z?bek czosnku przeci?ni?ty przez prask? dwa razy
- 1 ?y?eczka starej drobniutko sk?rki cytrynowej
- 1 p?aska ?y?eczka soli
- kilka ga??zek koperku posiekanych na drobno (lub czubata ?y?eczka suszonego koperku)
- 2 szczypty pieprzu zio?owego
- 1 p?aska ?y?eczka suszonego oregano
- 4 ?y?ki oleju
- do podania: cytryna pokrojona na cz?stki.
?oso? z piekarnika – wykonanie:
- Je?eli filet ma sk?r?, w pierwszej kolejno?ci nale?y ryb? oczy?ci? z ?usek (mo?na tak?e j? zdj??). Nast?pnie porz?dnie go umy? i pokroi? na kawa?ki o szeroko?ci 4-5 cm lub na takie, kt?re nam odpowiadaj?. Osuszy? r?cznikiem papierowym.
- Olej po??czy? z wszystkimi przyprawami, tworz?c marynat?.
- ?ososia otoczy? marynat? i odstawi? na godzin? do lod?wki. Mo?na zostawi? tak?e na ca?? noc.
- Ryb? uk?ada? sk?r? do do?u w r?kawie do pieczenia. Zacisn?? foli? na ko?cach i nak??? j? w kilku miejscach.
- ?ososia wstawi? do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 minut.
- Po upieczeniu wyj?? z piekarnika, rozci?? r?kaw, odczeka? chwil?. Podawa? z cz?stkami cytryny oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak np. zielona sa?atka, na kt?ra przepis zamieszczam poni?ej.
Zielona sa?atka – sk?adniki:
- p?? g??wki zielonej sa?aty lodowej
- p?? zielonego og?rka
- 2 ?y?ki kie?k?w z broku?a
- 4 ?y?ki zielonych oliwek
- 50 g sera feta
- szczypta pieprzu
- 1 ?y?ka soku z cytryny
Zielona sa?atka – wykonanie:
- Sa?at? pokroi? w kostk?, og?rka przeci?? wzd?u? i poci?? na plasterki. Ser feta ods?czy? i pokruszy?, lub pokroi? w kostk?. Oliwki przeci?? na p??.
- Sk?adniki na sa?atk? umie?ci? w naczyniu, doda? szczypt? pieprzu i skropi? sokiem z cytryny.
- Dobrze wymiesza?.
Smacznego!
Zobacz tak?e:
Ryba pieczona w soli – Katarzyna Rzepecka
?ledzie po su?ta?sku – sa?atka ?ledziowa z rodzynkami (katarzynarzepecka.pl)
Domowe sushi – przepis na sushi z w?dzonym ?ososiem. (katarzynarzepecka.pl)
Zupa tajska z krewetkami i makaronem – Katarzyna Rzepecka
Coleslaw z m?odej kapusty – Katarzyna Rzepecka
Carpaccio z buraka – Katarzyna Rzepecka