Skip to content

?oso? z piekarnika i zielona sa?atka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

?oso? z piekarnika to propozycja na zdrowy i pyszny obiad. Je?eli lubicie ?ososia, ten przepis przypadnie Wam do gustu zw?aszcza, ?e jest bardzo prosty. Upieczon? ryb? polecam poda? z zielon? sa?atk?. Mo?na skorzysta? z przepisu na t?, kt?ra jest na zdj?ciu, poniewa? tak?e go zamieszczam.

Zanim upiek?am t? ryb?, zamarynowa?am j? w przyprawach takich jak kurkuma, czosnek, pieprz, odrobina sk?rki cytrynowej co nada?o potrawie wyrazisto?ci. Ca?o?? upiek?am w r?kawie do pieczenia, by zachowa? soczysto??. Zdarza?o mi si? piec ?ososia bez r?kawa czy bez przykrycia – wtedy wk?adamy go do zimnego pieca i ryba ?cina si? wraz z wzrostem temperatury, co pozwala osi?gn?? podobn? soczysto??, jednak moim zdaniem z r?kawa wychodzi smaczniejsza 🙂

?oso? pieczony w piekarniku

?oso? z piekarnika


?oso? z piekarnika – sk?adniki:

  • 1 kg filetu z ?ososia (mo?e by? ze sk?r?)
  • 1 ?y?eczka kurkumy
  • 1 z?bek czosnku przeci?ni?ty przez prask? dwa razy
  • 1 ?y?eczka starej drobniutko sk?rki cytrynowej
  • 1 p?aska ?y?eczka soli
  • kilka ga??zek koperku posiekanych na drobno (lub czubata ?y?eczka suszonego koperku)
  • 2 szczypty pieprzu zio?owego
  • 1 p?aska ?y?eczka suszonego oregano
  • 4 ?y?ki oleju
  • do podania: cytryna pokrojona na cz?stki.

 

?oso? z piekarnika – wykonanie:

  1. Je?eli filet ma sk?r?, w pierwszej kolejno?ci nale?y ryb? oczy?ci? z ?usek (mo?na tak?e j? zdj??). Nast?pnie porz?dnie go umy? i pokroi? na kawa?ki o szeroko?ci 4-5 cm lub na takie, kt?re nam odpowiadaj?. Osuszy? r?cznikiem papierowym.
  2. Olej po??czy? z wszystkimi przyprawami, tworz?c marynat?.
  3. ?ososia otoczy? marynat? i odstawi? na godzin? do lod?wki. Mo?na zostawi? tak?e na ca?? noc.
  4. Ryb? uk?ada? sk?r? do do?u w r?kawie do pieczenia. Zacisn?? foli? na ko?cach i nak??? j? w kilku miejscach.
  5. ?ososia wstawi? do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 minut.
  6. Po upieczeniu wyj?? z piekarnika, rozci?? r?kaw, odczeka? chwil?. Podawa? z cz?stkami cytryny oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak np. zielona sa?atka, na kt?ra przepis zamieszczam poni?ej.

 

Zielona sa?atka – sk?adniki:

  • p?? g??wki zielonej sa?aty lodowej
  • p?? zielonego og?rka
  • 2 ?y?ki kie?k?w z broku?a
  • 4 ?y?ki zielonych oliwek
  • 50 g sera feta
  • szczypta pieprzu
  • 1 ?y?ka soku z cytryny

Zielona sa?atka – wykonanie:

  1.  Sa?at? pokroi? w kostk?, og?rka przeci?? wzd?u? i poci?? na plasterki. Ser feta ods?czy? i pokruszy?, lub pokroi? w kostk?. Oliwki przeci?? na p??.
  2. Sk?adniki na sa?atk? umie?ci? w naczyniu, doda? szczypt? pieprzu i skropi? sokiem z cytryny.
  3. Dobrze wymiesza?.

 

Smacznego!

Zobacz tak?e:

Ryba pieczona w soli – Katarzyna Rzepecka

?ledzie po su?ta?sku – sa?atka ?ledziowa z rodzynkami (katarzynarzepecka.pl)

Domowe sushi – przepis na sushi z w?dzonym ?ososiem. (katarzynarzepecka.pl)

Zupa tajska z krewetkami i makaronem – Katarzyna Rzepecka

Coleslaw z m?odej kapusty – Katarzyna Rzepecka

Carpaccio z buraka – Katarzyna Rzepecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *