Łosoś z piekarnika to propozycja na zdrowy i pyszny obiad. Jeżeli lubicie łososia, ten przepis przypadnie Wam do gustu zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Upieczoną rybę polecam podać z zieloną sałatką. Można skorzystać z przepisu na tę, która jest na zdjęciu, ponieważ także go zamieszczam.
Zanim upiekłam tę rybę, zamarynowałam ją w przyprawach takich jak kurkuma, czosnek, pieprz, odrobina skórki cytrynowej co nadało potrawie wyrazistości. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia, by zachować soczystość. Zdarzało mi się piec łososia bez rękawa czy bez przykrycia – wtedy wkładamy go do zimnego pieca i ryba ścina się wraz z wzrostem temperatury, co pozwala osiągnąć podobną soczystość, jednak moim zdaniem z rękawa wychodzi smaczniejsza 🙂
Łosoś z piekarnika
Łosoś z piekarnika – składniki:
- 1 kg filetu z łososia (może być ze skórą)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę dwa razy
- 1 łyżeczka starej drobniutko skórki cytrynowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka gałązek koperku posiekanych na drobno (lub czubata łyżeczka suszonego koperku)
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oleju
- do podania: cytryna pokrojona na cząstki.
Łosoś z piekarnika – wykonanie:
- Jeżeli filet ma skórę, w pierwszej kolejności należy rybę oczyścić z łusek (można także ją zdjąć). Następnie porządnie go umyć i pokroić na kawałki o szerokości 4-5 cm lub na takie, które nam odpowiadają. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Olej połączyć z wszystkimi przyprawami, tworząc marynatę.
- Łososia otoczyć marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Można zostawić także na całą noc.
- Rybę układać skórą do dołu w rękawie do pieczenia. Zacisnąć folię na końcach i nakłóć ją w kilku miejscach.
- Łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw, odczekać chwilę. Podawać z cząstkami cytryny oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak np. zielona sałatka, na która przepis zamieszczam poniżej.
Zielona sałatka – składniki:
- pół główki zielonej sałaty lodowej
- pół zielonego ogórka
- 2 łyżki kiełków z brokuła
- 4 łyżki zielonych oliwek
- 50 g sera feta
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Zielona sałatka – wykonanie:
- Sałatę pokroić w kostkę, ogórka przeciąć wzdłuż i pociąć na plasterki. Ser feta odsączyć i pokruszyć, lub pokroić w kostkę. Oliwki przeciąć na pół.
- Składniki na sałatkę umieścić w naczyniu, dodać szczyptę pieprzu i skropić sokiem z cytryny.
- Dobrze wymieszać.
Smacznego!
Zobacz także:
Ryba pieczona w soli – Katarzyna Rzepecka
Śledzie po sułtańsku – sałatka śledziowa z rodzynkami (katarzynarzepecka.pl)
Domowe sushi – przepis na sushi z wędzonym łososiem. (katarzynarzepecka.pl)
Zupa tajska z krewetkami i makaronem – Katarzyna Rzepecka