Coleslaw z młodej kapusty to moja ulubiona surówka. Gdy tylko w sklepach pojawiają się pierwsze, jeszcze zielone główki to od razu je kupuję na tę właśnie surówkę. Coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejszy niż z dojrzałej sztuki, a doprawiony w klasyczny sposób smakuje wszystkim. Moim zdaniem ta surówka, to królowa wśród innych. Ciężko trafić na smaczniejszą. Jest to też to klasyk spotykany w KFC. Idealna pozycja do obiadu, ale super sprawdza się także w domowych daniach typu fast food.
Coleslaw z młodej kapusty
Coleslaw z młodej kapusty – składniki:
- 1 główka średniej wielkości białej młodej kapusty
- 2 większe marchewki
- pół białej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki cukru poudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
Coleslaw z młodej kapusty – wykonanie:
- Kapustę przekroić na cztery części i poszatkować na mandolinie lub bardzo cieniutko pokroić. Odrzucić głąb.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
- Warzywa umieścić w naczyniu, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cytryną i dokładnie pomieszać.
- Wykończyć surówkę dodając majonez.
- Dać surówce odpocząć w lodówce minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Surówką będzie pasować do: