Skip to content

Coleslaw z młodej kapusty

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Coleslaw z młodej kapusty to moja ulubiona surówka. Gdy tylko w sklepach pojawiają się pierwsze, jeszcze zielone główki to od razu je kupuję na tę właśnie surówkę. Coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejszy niż z dojrzałej sztuki, a doprawiony w klasyczny sposób smakuje wszystkim. Moim zdaniem ta surówka, to królowa wśród innych. Ciężko trafić na smaczniejszą. Jest to też to klasyk spotykany w KFC. Idealna pozycja do obiadu, ale super sprawdza się także w domowych daniach typu fast food.

coleslaw

 

Coleslaw z młodej kapusty


Coleslaw z młodej kapusty – składniki:

  • 1 główka średniej wielkości białej młodej kapusty
  • 2 większe marchewki
  • pół białej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru poudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Coleslaw z młodej kapusty – wykonanie:

  1. Kapustę przekroić na cztery części i poszatkować na mandolinie lub bardzo cieniutko pokroić. Odrzucić głąb.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
  4. Warzywa umieścić w naczyniu, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cytryną i dokładnie pomieszać.
  5. Wykończyć surówkę dodając majonez.
  6. Dać surówce odpocząć w lodówce minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

 

Surówką będzie pasować do:

Pieczeń Pork Wellington

Schab faszerowany serem górskim

Kebab na kiju z piekarnika

Kotlet cordon blue

Ryba w cieście piwnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *