Fuczki to placuszki z kiszonej kapusty, pochodzące z Bieszczad. Są dość znane w naszym kraju, ale przyznam, że robiłam i jadłam je pierwszy raz. Jestem bardzo przyjemnie zaskoczona ich smakiem, ponieważ są naprawdę dobre. Gdybym miała porównać z jakimś konkretnym smakiem, to powiedziałabym, że smakują nieco jak odsmażane pierogi z farszem kapuścianym.
Fuczki składają się z kiszonej kapusty, którą trzeba odsączyć i posiekać, połączonej z gęstym ciastem naleśnikowym. Smaży się je dużo szybciej niż ziemniaczane plyndze, a podajemy je bardzo podobnie, ponieważ sprawdzają się idealnie jako dodatek do gulaszy czy mięs. Można je jeść z sosem czosnkowym, kremowym serkiem, czy śmietaną.
Fuczki – placuszki z kapusty kiszonej
Fuczki – składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka cebuli startej na tarce
- pół łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie wg upodobań przyprawy dodatkowe: majeranek, kminek, cząber.
Fuczki – przygotowanie:
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie. Ja nie płukałam kapusty, chociaż była mocno kwaśna.
- Do misy miksera wrzucić składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Dołożyć przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyć, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Wyjąć, odłożyć na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.
- Podawać.
Smacznego!
Ola
1 maja, 2020 @ 10:33 am
Bardzo smaczne placuszki! Polecam z calego serducha. Pyszne z jogurtem czosnkowym albo zamiast ziemniaczkow do gulaszu. Pycha!