Ciasto na maślance to mój pierwszy tegoroczny wypiek z rabarbarem. Jest to bardzo podobne ciasto do drożdżowca w smaku, jednak ciut wilgotniejsze i robi się je znacznie szybciej, ponieważ nie musi wyrastać. Ciasto mieszamy, układamy rabarbar, sypiemy kruszonkę i pieczemy. Przed podaniem można posypać to ciasto na maślance cukrem pudrem.
Przepis podałam na dość nietypową foremkę, ponieważ jest to 22 x 33 cm, czyli popularny rozmiar naczynia żaroodpornego, a nie prostokątna typowa blaszka 25 x 40. Jeżeli chcecie zrobić taką właśnie typową formę, to warto zwiększyć ilość składników o 1/4.
Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
Foremka 22×33
Ciasto na maślance – składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej 500
- 1 szklanka maślanki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- pół szklanki oleju
- 500 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
- na kruszonkę: 100 g zimnego masła, 1 szklanka mąki, pół szklanki cukru.
Składniki na ciasto (oprócz masła do kruszonki) powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto na maślance – wykonanie:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do naczynia wbić białka. Ubić je na sztywno, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Miksować kilka minut, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pojedynczo żółtka, połączyć. Po żółtkach wlać cienką stróżką olej i także zmiksować.
- Do ciasta wlać maślankę i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do foremki, wysypać na nie pokrojony rabarbar. Rabarbaru nie obieramy, nie słodzimy – wystarczy go pokroić na kawałki około 2 centymetry.
- Składniki na kruszonkę szybko ze sobą zagnieść, ale tylko do momentu wchłonięcia mąki i pokruszyć na rabarbar.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni (bez termoobiegu). Piec 60 minut lub dłużej do suchego patyczka.
- Uchylić drzwiczki i po chwili wyjąć z piekarnika
- Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także:
Ciasto drożdżowe, które samo się robi
Łatwe ciasto z sezonowymi owocami
Konesso
22 kwietnia, 2020 @ 12:42 pm
Kruszonka wygląda wspaniale!
Ewelina
22 kwietnia, 2020 @ 1:37 pm
Na jaki rozmiar blaszki jest przepis?😉
Katarzyna Rzepecka
22 kwietnia, 2020 @ 1:42 pm
Jest podane we wpisie 🙂
Irena
17 października, 2020 @ 10:15 pm
Mam problem z własnym cukrem. Czy próbowałaś robić ciasta np. ze stewia? Zauważyłam , że drożdże nie chcą rosnąć ze stewią, albo użyłam za mało. Innych ciast jeszcze nie próbowałam…