Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto na maślance to mój pierwszy tegoroczny wypiek z rabarbarem. Jest to bardzo podobne ciasto do drożdżowca w smaku, jednak ciut wilgotniejsze i robi się je znacznie szybciej, ponieważ nie musi wyrastać. Ciasto mieszamy, układamy rabarbar, sypiemy kruszonkę i pieczemy. Przed podaniem można posypać to ciasto na maślance cukrem pudrem.

Przepis podałam na dość nietypową foremkę, ponieważ jest to 22 x 33 cm, czyli popularny rozmiar naczynia żaroodpornego, a nie prostokątna typowa blaszka 25 x 40. Jeżeli chcecie zrobić taką właśnie typową formę, to warto zwiększyć ilość składników o 1/4.

ciasto na maślance

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Foremka 22×33


Ciasto na maślance – składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 500
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  •  1 szklanka drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • na kruszonkę: 100 g zimnego masła, 1 szklanka mąki, pół szklanki cukru.

Składniki na ciasto (oprócz masła do kruszonki) powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Ciasto na maślance – wykonanie:

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia wbić białka. Ubić je na sztywno, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Miksować kilka minut, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pojedynczo żółtka, połączyć. Po żółtkach wlać cienką stróżką olej i także zmiksować.
  3. Do ciasta wlać maślankę i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto wyłożyć do foremki, wysypać na nie pokrojony rabarbar. Rabarbaru nie obieramy, nie słodzimy – wystarczy go pokroić na kawałki około 2 centymetry.
  5. Składniki na kruszonkę szybko ze sobą zagnieść, ale tylko do momentu wchłonięcia mąki i pokruszyć na rabarbar.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni (bez termoobiegu). Piec 60 minut lub dłużej do suchego patyczka.
  7. Uchylić drzwiczki i po chwili wyjąć z piekarnika
  8.  Ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Ciasto widelcem mieszane

Sernik z kruszonką

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ciasto drożdżowe, które samo się robi

Łatwe ciasto z sezonowymi owocami

 

ciasto na maślance

 

4 komentarze

  1. Konesso
    22 kwietnia, 2020 @ 12:42 pm

    Kruszonka wygląda wspaniale!

    Reply

  2. Ewelina
    22 kwietnia, 2020 @ 1:37 pm

    Na jaki rozmiar blaszki jest przepis?😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 kwietnia, 2020 @ 1:42 pm

      Jest podane we wpisie 🙂

      Reply

    • Irena
      17 października, 2020 @ 10:15 pm

      Mam problem z własnym cukrem. Czy próbowałaś robić ciasta np. ze stewia? Zauważyłam , że drożdże nie chcą rosnąć ze stewią, albo użyłam za mało. Innych ciast jeszcze nie próbowałam…

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *