Skip to content

Ucierane ciasto z rabarbarem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto ucierane to jedno z najprostszych ciast, jakie możemy wykonać. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec, aby otrzymać rewelacyjnie pulchne i jednocześnie wilgotne ciacho, ważne tylko by produkty na nie przeznaczone, były w jednakowej temperaturze pokojowej. Zazwyczaj piekę to ucierane ciasto według starej receptury, takiej najbardziej uniwersalnej, z której korzystały nasze Babcie, a która mówi o tym, by wszystkie główne składniki były w równej gramaturze, czyli skoro masła jest 100 g, to dodajemy też 100 g cukru i analogicznie zwiększamy ich ilość w stosunku do potrzebnej formy. I taki właśnie jest ten przepis.

Ja od siebie dodatkowo dodaję odrobinę wody, dla lekkości. Ciasto wychodzi naprawdę rewelacyjne. Szybko się je robi i równie szybko znika 🙂

Idealne do podania z sezonowymi owocami. Zachęcam do wykonania!

ucierne cisto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem


Ucierane ciasto z rabarbarem – składniki na tortownice 20-22 cm:

  • 200 g jaj – 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 ml wody
  • 8 łodyg rabarbaru

WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

Ucierane ciasto z rabarbarem – wykonanie:

Rabarbar pokroić na kawałki. Jeżeli jest bardzo kwaśny, można dodać do niego łyżkę cukru.

Formę o średnicy 20-22 cm posmarować cienko masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem do białości. Cukier dodajemy w trzech rzutach, każdy rzut ucieramy kilka minut. Następnie wciąż ucierając dodawać jajka – jedno po drugim, tak aby każde się wchłonęło – masa powinna stać się jasna. Dodać pozostałe składniki i na najmniejszych obrotach wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy i rozgarnąć je lekko na boki (z pewnością na środku wyrośnie bardziej). Wierzch przybrać rabarbarem. Piec przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

ucierane ciasto z rabarbarem

 

1 Comment

  1. Just Megik
    29 kwietnia, 2019 @ 8:35 pm

    Prezentuje się cudownie! Domowo i sezonowo 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *