Sernik z truskawkami i kruszonką to bardzo prosty wypiek. Składa się na niego kruche ciasto, ser, truskawki i kruszonka. Niech Was jednak nie zwiedzie ta prosta receptura. Jest to taka domowa kompozycja, która kojarzy nam się z dzieciństwem, ciastem pleśniak, czy dobrym drożdżowcem, a jednak jest to nawet coś więcej – to pyszny sernik z truskawkami, który pachnie rozkosznie i jeszcze lepiej smakuje. Teraz gdy już sezon na nie się kończy, słodycz truskawek jest najbardziej intensywna i wychodzą najwspanialsze z nimi ciasta. Pół blaszki sernika rozpracowaliśmy, kiedy był jeszcze ciepły. Nie sposób jest mu się oprzeć.
Sernik z truskawkami i kruszonką
Składniki na blaszkę 25×25 lub dużą tortownicę. Na blachę 27×37 proponuję zrobić 1,5 porcji poniższych składników.
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g zimnego masła
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej (plus pół szklanki dodatkowo do kruszonki, dodajemy na końcu)
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko.
Wszystkie składniki (oprócz połowy szklanki mąki) umieszczamy w naczyniu, siekamy i zagniatamy krótko, ale dokładnie. Dzielimy na dwie części i chowamy do lodówki.
Pozostałe składniki:
- 1 kg białego trzykrotnie zmielonego sera (lub bardzo dobrego jakościowo sera we wiadereczku, polecam Mój Ulubiony albo Piątnica)
- 1 szklanka cukru (można użyć też słodzika)
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 700 g obranych, niedużych truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Sernik z truskawkami i kruszonką zaczynamy przygotowywać od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia. Następnie wykładamy spód blaszki połową kruchego ciasta. Można to zrobić zwilżoną dłonią czy łyżką, nie musimy wałkować ciasta.
Ser miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Wykładamy go na spód.
Na ser wykładamy truskawki pomieszane z mąką ziemniaczaną. Sok, który owoce będą wypuszczały podczas pieczenia w połączeniu z mąką ziemniaczaną zamienią się w a’la galaretkę.
Na wierch kruszymy pozostałą połowę ciasta, którą uprzednio mieszamy krótko z połową szklanki pozostałej mąki. Chodzi o to, by kruszonka faktycznie się kruszyła w dłoniach, a nie tylko rwała.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż kruszonka ładnie zbrązowieje. Upieczony sernik z truskawkami studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego!
Ewelina
12 sierpnia, 2020 @ 11:58 pm
A czy maliny mrożone trzeba wcześniej rozmrozić?:)
Katarzyna Rzepecka
13 sierpnia, 2020 @ 10:04 pm
Nie 🙂