Skip to content

Sernik z truskawkami i kruszonką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernik z truskawkami i kruszonką to bardzo prosty wypiek. Składa się na niego kruche ciasto, ser, truskawki i kruszonka. Niech Was jednak nie zwiedzie ta prosta receptura. Jest to taka domowa kompozycja, która kojarzy nam się z dzieciństwem, ciastem pleśniak, czy dobrym drożdżowcem, a jednak jest to nawet coś więcej – to pyszny sernik z truskawkami, który pachnie rozkosznie i jeszcze lepiej smakuje. Teraz gdy już sezon na nie się kończy, słodycz truskawek jest najbardziej intensywna i wychodzą najwspanialsze z nimi ciasta. Pół blaszki sernika rozpracowaliśmy, kiedy był jeszcze ciepły. Nie sposób jest mu się oprzeć.

sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami i kruszonką

Składniki na blaszkę 25×25 lub dużą tortownicę. Na blachę 27×37 proponuję zrobić 1,5 porcji poniższych składników.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g zimnego masła
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej (plus pół szklanki dodatkowo do kruszonki, dodajemy na końcu)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko.

Wszystkie składniki (oprócz połowy szklanki mąki) umieszczamy w naczyniu, siekamy i zagniatamy krótko, ale dokładnie. Dzielimy na dwie części i chowamy do lodówki.

Pozostałe składniki:

  • 1 kg białego trzykrotnie zmielonego sera (lub bardzo dobrego jakościowo sera we wiadereczku, polecam Mój Ulubiony albo Piątnica)
  • 1 szklanka cukru (można użyć też słodzika)
  • 1 duże jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 700 g obranych, niedużych truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

 

Wykonanie:

Sernik z truskawkami i kruszonką zaczynamy przygotowywać od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia. Następnie wykładamy spód blaszki połową kruchego ciasta. Można to zrobić zwilżoną dłonią czy łyżką, nie musimy wałkować ciasta.

Ser miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Wykładamy go na spód.

Na ser wykładamy truskawki pomieszane z mąką ziemniaczaną. Sok, który owoce będą wypuszczały podczas pieczenia w połączeniu z mąką ziemniaczaną zamienią się w a’la galaretkę.

Na wierch kruszymy pozostałą połowę ciasta, którą uprzednio mieszamy krótko z połową szklanki pozostałej mąki. Chodzi o to, by kruszonka faktycznie się kruszyła w dłoniach, a nie tylko rwała.

Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż kruszonka ładnie zbrązowieje. Upieczony sernik z truskawkami studzimy przy otwartych drzwiczkach.

 

Smacznego!

 

 

2 komentarze

  1. Ewelina
    12 sierpnia, 2020 @ 11:58 pm

    A czy maliny mrożone trzeba wcześniej rozmrozić?:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 sierpnia, 2020 @ 10:04 pm

      Nie 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.