Skip to content

Sernik z truskawkami i kruszonk?

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernik z truskawkami i kruszonk? to bardzo prosty wypiek. Sk?ada si? na niego kruche ciasto, ser, truskawki i kruszonka. Niech Was jednak nie zwiedzie ta prosta receptura. Jest to taka domowa kompozycja, kt?ra kojarzy nam si? z dzieci?stwem, ciastem ple?niak, czy dobrym dro?d?owcem, a jednak jest to nawet co? wi?cej – to pyszny sernik z truskawkami, kt?ry pachnie rozkosznie i jeszcze lepiej smakuje. Teraz gdy ju? sezon na nie si? ko?czy, s?odycz truskawek jest najbardziej intensywna i wychodz? najwspanialsze z nimi ciasta. P?? blaszki sernika rozpracowali?my, kiedy by? jeszcze ciep?y. Nie spos?b jest mu si? oprze?.

sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami i kruszonk?

Sk?adniki na blaszk? 25×25 lub du?? tortownic?. Na blach? 27×37 proponuj? zrobi? 1,5 porcji poni?szych sk?adnik?w.

Sk?adniki:

Na ciasto:

  • 250 g zimnego mas?a
  • czubata ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki m?ki pszennej (plus p?? szklanki dodatkowo do kruszonki, dodajemy na ko?cu)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 du?e jajko.

Wszystkie sk?adniki (opr?cz po?owy szklanki m?ki) umieszczamy w naczyniu, siekamy i zagniatamy kr?tko, ale dok?adnie. Dzielimy na dwie cz??ci i chowamy do lod?wki.

Pozosta?e sk?adniki:

  • 1 kg bia?ego trzykrotnie zmielonego sera (lub bardzo dobrego jako?ciowo sera we wiadereczku, polecam M?j Ulubiony albo Pi?tnica)
  • 1 szklanka cukru (mo?na u?y? te? s?odzika)
  • 1 du?e jajko
  • 1 opakowanie budyniu ?mietankowego
  • 700 g obranych, niedu?ych truskawek
  • 2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej.

 

Wykonanie:

Sernik z truskawkami i kruszonk? zaczynamy przygotowywa? od wy?o?enia blaszki papierem do pieczenia. Nast?pnie wyk?adamy sp?d blaszki po?ow? kruchego ciasta. Mo?na to zrobi? zwil?on? d?oni? czy ?y?k?, nie musimy wa?kowa? ciasta.

Ser miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Wyk?adamy go na sp?d.

Na ser wyk?adamy truskawki pomieszane z m?k? ziemniaczan?. Sok, kt?ry owoce b?d? wypuszcza?y podczas pieczenia w po??czeniu z m?k? ziemniaczan? zamieni? si? w a’la galaretk?.

Na wierch kruszymy pozosta?? po?ow? ciasta, kt?r? uprzednio mieszamy kr?tko z po?ow? szklanki pozosta?ej m?ki. Chodzi o to, by kruszonka faktycznie si? kruszy?a w d?oniach, a nie tylko rwa?a.

Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut, a? kruszonka ?adnie zbr?zowieje. Upieczony sernik z truskawkami studzimy przy otwartych drzwiczkach.

 

Smacznego!

 

 

2 komentarze

  1. Ewelina
    12 sierpnia, 2020 @ 11:58 pm

    A czy maliny mro?one trzeba wcze?niej rozmrozi??:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 sierpnia, 2020 @ 10:04 pm

      Nie 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *