Sernik z truskawkami i kruszonk? to bardzo prosty wypiek. Sk?ada si? na niego kruche ciasto, ser, truskawki i kruszonka. Niech Was jednak nie zwiedzie ta prosta receptura. Jest to taka domowa kompozycja, kt?ra kojarzy nam si? z dzieci?stwem, ciastem ple?niak, czy dobrym dro?d?owcem, a jednak jest to nawet co? wi?cej – to pyszny sernik z truskawkami, kt?ry pachnie rozkosznie i jeszcze lepiej smakuje. Teraz gdy ju? sezon na nie si? ko?czy, s?odycz truskawek jest najbardziej intensywna i wychodz? najwspanialsze z nimi ciasta. P?? blaszki sernika rozpracowali?my, kiedy by? jeszcze ciep?y. Nie spos?b jest mu si? oprze?.
Sernik z truskawkami i kruszonk?
Sk?adniki na blaszk? 25×25 lub du?? tortownic?. Na blach? 27×37 proponuj? zrobi? 1,5 porcji poni?szych sk?adnik?w.
Sk?adniki:
Na ciasto:
- 250 g zimnego mas?a
- czubata ?y?eczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki m?ki pszennej (plus p?? szklanki dodatkowo do kruszonki, dodajemy na ko?cu)
- 1 szklanka cukru
- 1 du?e jajko.
Wszystkie sk?adniki (opr?cz po?owy szklanki m?ki) umieszczamy w naczyniu, siekamy i zagniatamy kr?tko, ale dok?adnie. Dzielimy na dwie cz??ci i chowamy do lod?wki.
Pozosta?e sk?adniki:
- 1 kg bia?ego trzykrotnie zmielonego sera (lub bardzo dobrego jako?ciowo sera we wiadereczku, polecam M?j Ulubiony albo Pi?tnica)
- 1 szklanka cukru (mo?na u?y? te? s?odzika)
- 1 du?e jajko
- 1 opakowanie budyniu ?mietankowego
- 700 g obranych, niedu?ych truskawek
- 2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Sernik z truskawkami i kruszonk? zaczynamy przygotowywa? od wy?o?enia blaszki papierem do pieczenia. Nast?pnie wyk?adamy sp?d blaszki po?ow? kruchego ciasta. Mo?na to zrobi? zwil?on? d?oni? czy ?y?k?, nie musimy wa?kowa? ciasta.
Ser miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Wyk?adamy go na sp?d.
Na ser wyk?adamy truskawki pomieszane z m?k? ziemniaczan?. Sok, kt?ry owoce b?d? wypuszcza?y podczas pieczenia w po??czeniu z m?k? ziemniaczan? zamieni? si? w a’la galaretk?.
Na wierch kruszymy pozosta?? po?ow? ciasta, kt?r? uprzednio mieszamy kr?tko z po?ow? szklanki pozosta?ej m?ki. Chodzi o to, by kruszonka faktycznie si? kruszy?a w d?oniach, a nie tylko rwa?a.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut, a? kruszonka ?adnie zbr?zowieje. Upieczony sernik z truskawkami studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego!
12 sierpnia, 2020 @ 11:58 pm
A czy maliny mro?one trzeba wcze?niej rozmrozi??:)
13 sierpnia, 2020 @ 10:04 pm
Nie 🙂