Ciasto drożdżowe, które samo się robi. Rewelacyjne i takie, które nie wymaga praktycznie żadnej pracy. Przepis na to ciasto krąży po mojej rodzinie od wielu, wielu lat. Robiła je moja babcia, robi je moja mama i robię je ja. Jest to pierwszy wypiek, który wyszedł z mojej ręki, tak więc i niech będzie pierwszym wpisem. Jest to absolutny smak z mojego dzieciństwa. Wilgotne, wysokie, pulchne ciasto drożdżowe z owocami.
Witajcie na moim blogu 🙂
Składniki:
- 10 dag drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 5 szklanek mąki (koniecznie przesiać)
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli
- owoce – w większych kawałkach, nie tarte.
Wykonanie:
Na dno miski pokruszyć drożdże, wsypać na to cukier. Na cukier wlać mleko – wcześniej podgrzane, a na mleko wlać olej. Roztrzepać jajka, wylać na w/w składniki, na to mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Zostawić na dwie godziny, dopiero po tym czasie wymieszać całość łyżką (delikatnie, do połączenia składników). Wyłożyć na blachę. Ciasto ma sporo tłuszczu, nie wymaga papieru do pieczenia.
Na wierzch wsypać ulubione owoce, mogą być jabłka. Można też zrezygnować całkowicie z owoców.
Przygotować kruszonkę.
Masło – 100 g + cukier waniliowy (opcjonalnie) + 0,5 szklanki cukru + 1 szklanka mąki. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na wierzch.
Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra i dół). Upieczone ciasto drożdżowe samo się robiące można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
Anna R
12 marca, 2014 @ 7:17 pm
Uwielbiam drożdżowe ciasta, a to wygląda super 🙂
Fajny blog więc nominuję Cię do Liebster Blog Award szczegóły: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam:)
Urszula Urszula
31 marca, 2015 @ 11:17 am
Jest w piecu.
Anonimowy
14 maja, 2015 @ 10:29 am
Dziekuje, pychotka. Udało się nawet takiemu antytalentowi cukierniczemu jak ja:D
HEJ-to wlasnie ja!
27 stycznia, 2016 @ 1:16 pm
czy ciasto mozna zrobic z suchymi drożdżami?
Katarzyna Rzepecka
27 stycznia, 2016 @ 2:31 pm
Tak, można, choć w tym przepisie preferowane są to swieze 🙂
Anonimowy
10 kwietnia, 2016 @ 11:35 am
Czy mozna zamiast oleju uzyc roztopionego masła aj esli tak to w jakiej ilości?
Katarzyna Rzepecka
11 kwietnia, 2016 @ 7:18 am
Nie robilam z maslem nigdy, ale nie do konca to dobry pomysl gdyz masa musi stac przez dwie godziny, a maslo zmienia stan skupienia podczas stygniecia.
Monika
8 marca, 2021 @ 1:39 am
Zrobiłam dziś z synkiem. Dodaliśmy jeszcze domowy dzem pod kruszonka. Wyszło wspaniałe. Dziękujemy. Zresztą korzystamy z Panie przepisów juz od dawna i zawsze się sprawdzają.