Ciasto drożdżowe topielec.
Słowo Wam daję – tak wilgotnego drożdżowca jeszcze nie jedliście. Wymaga od nas trochę innej pracy niż normalny drożdżowiec, przez to, że surowe ciasto zatapiamy w wodzie a nie zostawiamy jak zwykle do wyrośnięcia, jednak za to wypieczone odwdzięcza się bardzo wysoką wilgotnością. A do tego z dodatkiem owoców i kruszonki po prostu jednym z najlepszych ciast na co dzień. Spróbujcie sami, wystarczy przecież tylko kilka składników 🙂
Ja swoje ciacho przygotowałam z jagodami, zaczyna się na nie sezon, ale topielec będzie pyszny też z innymi, Waszymi ulubionymi owocami. Ważne tylko, by te bardzo soczyste otoczyć w mące ziemniaczanej przed wyłożeniem na wierzch i pieczeniem, by nie puściły zbyt dużej ilości soku.
A ten zapach podczas pieczenia… Mmm, bajka! Kto spróbuje?
Ciasto drożdżowe topielec
Blaszka 27×37 cm
Szklanka ma zawsze 250 ml
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto drożdżowe topielec – składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 5 niedużych jaj
- 200 g masła
- 1 szklanka pełnego mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g świeżych drożdży plus 1 łyżka cukru
Na wierzch:
- 200 g owoców np. jagody, truskawki, maliny, borówki
- na kruszonkę: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki drobnego cukru, pół kostki masła.
Ciasto drożdżowe topielec – wykonanie:
- W pierwszej kolejności rozpuścić masło i zostawić je do przestygnięcia.
- Mleko podgrzać, by było letnie i dodać do niego pokruszone drożdże wraz z łyżką cukru. Zostawić na 10-15 minut, by się ruszyły.
- Do naczynia włożyć składniki na ciasto oprócz cukru pudru: zaczyn z drożdży przygotowany przed chwilą, przesianą mąkę, rozpuszczone masło i wybite jajka. Ciasto zagniatać przez kilka minut, tak by zaczęły powstawać pęcherzyki powietrza i zaczęło odchodzić od dłoni. Można użyć do wyrobienia robota z hakami lub wyrobić ręcznie.
- Do dużej miski nalać lodowatej wody, i zatopić w nim ciasto na 10-12 minut (musi być całe przykryte). Na początku osiądzie na dnie, ale po kilkunastu minutach wypłynie. Wtedy lekko je odcisnąć z nadmiaru wody i jeszcze raz ręcznie przerobić z dodatkiem szklanki cukru pudru. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyrównać.
- W czasie kiedy ciasto się topi przygotować kruszonkę. Masło podgrzać, ale tylko na tyle by się rozpuściło. Cukier z mąką wymieszać i dodać masło, wyrobić na kruszonkę.
- Na ciasto wyłożyć owoce, na owoce wysypać kruszonkę.
- Topielec piec najpierw w 50 stopniach przez 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 45 minut, lub dłużej aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z pieca, wyjąć z blaszki chwytając za papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia na blacie lub desce. Ciasto nie powinno stygnąć w blaszce.
Smacznego!
Zobacz także:
iza
6 lipca, 2021 @ 7:51 am
drożdżowe pod każdą postacią uwielbiam
Olga
14 lipca, 2021 @ 7:50 am
Wygląda bardzo smakowicie. Z chęcią wypróbuję taki przepis. 🙂