Skip to content

Ciasto drożdżowe Topielec – zatapiane w wodzie, najbardziej wilgotne ciasto drożdżowe z owocami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto drożdżowe topielec.

Słowo Wam daję – tak wilgotnego drożdżowca jeszcze nie jedliście. Wymaga od nas trochę innej pracy niż normalny drożdżowiec, przez to, że surowe ciasto zatapiamy w wodzie a nie zostawiamy jak zwykle do wyrośnięcia, jednak za to wypieczone odwdzięcza się bardzo wysoką wilgotnością. A do tego z dodatkiem owoców i kruszonki po prostu jednym z najlepszych ciast na co dzień. Spróbujcie sami, wystarczy przecież tylko kilka składników 🙂

Ja swoje ciacho przygotowałam z jagodami, zaczyna się na nie sezon, ale topielec będzie pyszny też z innymi, Waszymi ulubionymi owocami. Ważne tylko, by te bardzo soczyste otoczyć w mące ziemniaczanej przed wyłożeniem na wierzch i pieczeniem, by nie puściły zbyt dużej ilości soku.

A ten zapach podczas pieczenia… Mmm, bajka! Kto spróbuje?

topielec

Ciasto drożdżowe topielec

Blaszka 27×37 cm

Szklanka ma zawsze 250 ml

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.


Ciasto drożdżowe topielec – składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 5 niedużych jaj
  • 200 g masła
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g świeżych drożdży plus 1 łyżka cukru

Na wierzch:

  • 200 g owoców np. jagody, truskawki, maliny, borówki
  • na kruszonkę: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki drobnego cukru, pół kostki masła.

 

Ciasto drożdżowe topielec – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności rozpuścić masło i zostawić je do przestygnięcia.
  2. Mleko podgrzać, by było letnie i dodać do niego pokruszone drożdże wraz z łyżką cukru. Zostawić na 10-15 minut, by się ruszyły.
  3. Do naczynia włożyć składniki na ciasto oprócz cukru pudru: zaczyn z drożdży przygotowany przed chwilą, przesianą mąkę, rozpuszczone masło i wybite jajka. Ciasto zagniatać przez kilka minut, tak by zaczęły powstawać pęcherzyki powietrza i zaczęło odchodzić od dłoni. Można użyć do wyrobienia robota z hakami lub wyrobić ręcznie.
  4. Do dużej miski nalać lodowatej wody, i zatopić w nim ciasto na 10-12 minut (musi być całe przykryte). Na początku osiądzie na dnie, ale po kilkunastu minutach wypłynie. Wtedy lekko je odcisnąć z nadmiaru wody i jeszcze raz ręcznie przerobić z dodatkiem szklanki cukru pudru. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyrównać.
  5. W czasie kiedy ciasto się topi przygotować kruszonkę. Masło podgrzać, ale tylko na tyle by się rozpuściło. Cukier z mąką wymieszać i dodać masło, wyrobić na kruszonkę.
  6. Na ciasto wyłożyć owoce, na owoce wysypać kruszonkę.
  7. Topielec piec najpierw w 50 stopniach przez 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 45 minut, lub dłużej aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
  8. Po upieczeniu wyjąć ciasto z pieca, wyjąć z blaszki chwytając za papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia na blacie lub desce. Ciasto nie powinno stygnąć w blaszce.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Ciasto na maślance 

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Rosyjskie drożdżówki

Ciasto ucierane

Sernik z bezą i jagodami

topielec

2 komentarze

  1. iza
    6 lipca, 2021 @ 7:51 am

    drożdżowe pod każdą postacią uwielbiam

    Reply

  2. Olga
    14 lipca, 2021 @ 7:50 am

    Wygląda bardzo smakowicie. Z chęcią wypróbuję taki przepis. 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *