Sernikobrownie to genialne ciasto! Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe i wyraziście serowe! A tutaj jeszcze z truskawkami. Koniecznie spróbujcie – będzie pyszne też z wiśniami, czy innymi owocami sezonowymi, a także bez dodatków. Sernikobrownie to rewelacyjny deser do kawy, albo i herbaty, koniecznie schłodzony. Co tutaj dużo mówić – palce lizać 🙂
Sernikobrownie z truskawkami
Foremka 20 x 20
Sernikobrownie z truskawkami – składniki:
Masa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
Masa serowa:
- 500 g zmielonego trzykrotnie sera biała (można użyć z wiaderka, pod warunkiem, że jest to gęsty ser)
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- papier do pieczenia
- łyżka masła do wysmarowania formy.
szklanka = 250 ml
Sernikobrownie z truskawkami – wykonanie:
- W pierwszej kolejności naszykować foremkę: posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować także truskawki: umyć je i usunąć szypułki.
- Czekoladę połamać w kostki i wraz z masłem umieścić w rondelku. Podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą – powstanie jednolita i lejąca masa. Jeżeli masa jest gorąca, zostawiamy ją by trochę przestygła, do momentu aż będzie letnia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować je na wysokich obrotach, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodać mąkę i połączyć na niskich obrotach.
- Do masy jajecznej dolać masę czekoladową i połączyć. Większą część masy wylać do blaszki, trochę zostawić – będzie potrzeba po wyłożeniu sera.
- Biały ser zmiksować z jajkami, mąką, cukrem, cukrem waniliowym. Masę wyłożyć do blaszki, na warstwę czekoladową.
- Na ser wyłożyć truskawki.
- Na truskawki wylać pozostałą masę czekoladową.
- Ciasto włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami