Sernik Izaura to połączenie sernika i murzynka, czyli dwóch tradycyjnych ciast. Bardzo długo zalegał na mojej liście do zrobienia i żałuję, że tak długo zwlekałam, ponieważ to ciasto jest rewelacyjne! Wilgotne, pulchne… A czekolada połączona z serowym smakiem to dopiero sztos! Dodatkowo ten sernik, to jeden z łatwiejszych serników, które zrobiłam. Polecam Wam bardzo serdecznie. Do środka dołożyłam skórkę pomarańczy oraz inne bakalie, dzięki czemu ciasto nabrało iście grudniowego charakteru.
Sernik Izaura
Sernik Izaura – składniki na blaszkę o wymiarach około 27 x 35 cm
szklanka = 250 ml
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml wody
- 4 jaja.
Na ser:
- 1 kg białego trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka (polecam Mój ulubiony)
- 4 jaja
- 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g suszonych owoców ( mogą być jagody, rodzynki itp).
Na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do oprószenia.
Sernik Izaura – wykonanie:
- W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Masło, cukier, kakao, wodę umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na małej mocy palnika, by całość się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia.
- Jajka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
- Gdy masa jest już chłodna, dodać do niej proszek do pieczenia, mąkę, żółtka i połączyć. Na koniec wmieszać do masy delikatnie białka.
- Przygotować masę serową: ponownie oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę.
- Najpierw w naczyniu zmiksować żółtka z cukrem. Następnie wkręcać stopniowo masło. Gdy składniki się połączą, dodawać partiami biały ser oraz dodatki typu bakalie.
- Do masy serowej dodać delikatnie białka i wymieszać łyżką.
- Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto, wyrównać. Można zostawić kilka łyżek ciasta, by nakropić wierzch sernika.
- Wyłożyć ser.
- Sernik piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu, by się zahartował. Sernik wyjąć z piekarnika gdy temperatura wewnątrz pieca wyraźnie spadnie.
- Przygotować polewę: w garnuszku umieścić połamane kostki czekolady oraz kremówkę. Mieszać podczas podgrzewania, by polewa stała się jednolita. Wylać na sernik. Wyrównać.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy na serniki:
Sernik tradycyjny z rodzynkami