Skip to content

Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernik z dynią to przepis idealny na zbliżającą się jesień. Bo kto, jak nie dynia, jest królową jesieni? 😉

Dynia w serniku najwięcej zamieszania robi w kolorze. Nadaje temu delikatnemu ciastu pięknej, wręcz szlachetnej jesiennej barwy. Podkreślony zapachem cytrusów i zwieńczony polewą z białej palonej czekolady sernik, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Dodatkowo jest niezwykle gładki, kremowy, o wspaniałej, jednolitej fakturze. Prawdziwie pyszny sernik.

A co jest najlepsze w tym wszystkim? Banalna receptura. Jedno jajko, upieczona dynia, kawałek twarożku, proszek budyniowy, cukier i trochę skórki pomarańczowej. Przepis złożyłam z prostych składników, tak, by ciasto zbyt nie opadło i by nikt nie miał trudności z sernikiem, który przez wielu uważany jest za problematyczny wypiek. Tutaj wszystko powinno wyjść bezproblemowo.
Dodam jeszcze tylko, że uwielbiam smak palonej białej czekolady. Nabiera karmelowego posmaku i głębi. Dlatego postanowiłam dodać ją do tego prostego serniczka w formie polewy, z kremówką, co bardzo Wam polecam!

sernik z dynią

Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady

Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady – składniki:

  • 100 g herbatników z mąki pełnoziarnistej
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 800 g białego sera
  • 300 g dyni (obrany i upieczony! kawałek)
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie proszku budyniowego
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • odrobina masła do posmarowania formy

 

Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady – wykonanie:

Oczyszczony kawałek 300 g dyni pieczemy w piekarniku około 30 minut, aż będzie miękki. Zostawiamy do przestygnięcia.

Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

Herbatniki rozkruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem za pomocą miksera. Wyłożyć na spód naczynia.

Ser wraz z dynią przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, tak aby był gładki i o jednolitej konsystencji. W naczyniu połączyć ze sobą ser wraz z dynią, proszek budyniowy, jajko, skórkę pomarańczową oraz cukier. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika na 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik z dynią jest przestygnięty, przygotować sos z palonej białej czekolady. Czekoladę połamać na drobne kawałki i wstawić do piekarnika. Zapiekać aż się rozpuści i lekko przypali, czyli zbrązowieje. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Następnie dołożyć śmietanę kremówkę i na małej mocy palnika mieszać do połączenia się składników, uważając, by nie przypalić. Przestygniętą, ale jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Schłodzić.

Smacznego!

sernik z dynia

5 komentarzy

  1. et.
    19 września, 2018 @ 3:29 pm

    Super szybki, super pyszny i super efektowny serniczek! Nie spodziewałam się, że będzie taki smaczny i zwarty, chciałam po prostu zutylizować trochę dyni ale na stałe wchodzi do naszego domowego menu:) Radzę tylko porządnie odsączyć pure z dyni i kupić mało wodnisty twaróg, wtedy sernik będzie najlepszy. Bardzo polecam i gratuluję udanego bloga:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 września, 2018 @ 5:22 pm

      Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że sernik smakował:) Uściski ?

      Reply

  2. Elżbieta
    23 sierpnia, 2019 @ 2:28 am

    Czy twaróg własnego wyrobu też będzie dobry do tego sernika?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 sierpnia, 2019 @ 6:41 am

      To najlepsza opcja. Dobrze zmielony będzie idealny -)

      Reply

  3. ew
    9 listopada, 2019 @ 2:37 pm

    Jaka temperatura pieczenia?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *