Sernik z dynią to przepis idealny na zbliżającą się jesień. Bo kto, jak nie dynia, jest królową jesieni? 😉
Dynia w serniku najwięcej zamieszania robi w kolorze. Nadaje temu delikatnemu ciastu pięknej, wręcz szlachetnej jesiennej barwy. Podkreślony zapachem cytrusów i zwieńczony polewą z białej palonej czekolady sernik, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Dodatkowo jest niezwykle gładki, kremowy, o wspaniałej, jednolitej fakturze. Prawdziwie pyszny sernik.
A co jest najlepsze w tym wszystkim? Banalna receptura. Jedno jajko, upieczona dynia, kawałek twarożku, proszek budyniowy, cukier i trochę skórki pomarańczowej. Przepis złożyłam z prostych składników, tak, by ciasto zbyt nie opadło i by nikt nie miał trudności z sernikiem, który przez wielu uważany jest za problematyczny wypiek. Tutaj wszystko powinno wyjść bezproblemowo.
Dodam jeszcze tylko, że uwielbiam smak palonej białej czekolady. Nabiera karmelowego posmaku i głębi. Dlatego postanowiłam dodać ją do tego prostego serniczka w formie polewy, z kremówką, co bardzo Wam polecam!
Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady
Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady – składniki:
- 100 g herbatników z mąki pełnoziarnistej
- 70 g rozpuszczonego masła
- 800 g białego sera
- 300 g dyni (obrany i upieczony! kawałek)
- 1 jajko
- 1 opakowanie proszku budyniowego
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- odrobina masła do posmarowania formy
Sernik z dynią i polewą z palonej białej czekolady – wykonanie:
Oczyszczony kawałek 300 g dyni pieczemy w piekarniku około 30 minut, aż będzie miękki. Zostawiamy do przestygnięcia.
Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Herbatniki rozkruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem za pomocą miksera. Wyłożyć na spód naczynia.
Ser wraz z dynią przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, tak aby był gładki i o jednolitej konsystencji. W naczyniu połączyć ze sobą ser wraz z dynią, proszek budyniowy, jajko, skórkę pomarańczową oraz cukier. Wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika na 55 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik z dynią jest przestygnięty, przygotować sos z palonej białej czekolady. Czekoladę połamać na drobne kawałki i wstawić do piekarnika. Zapiekać aż się rozpuści i lekko przypali, czyli zbrązowieje. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Następnie dołożyć śmietanę kremówkę i na małej mocy palnika mieszać do połączenia się składników, uważając, by nie przypalić. Przestygniętą, ale jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Schłodzić.
Smacznego!
et.
19 września, 2018 @ 3:29 pm
Super szybki, super pyszny i super efektowny serniczek! Nie spodziewałam się, że będzie taki smaczny i zwarty, chciałam po prostu zutylizować trochę dyni ale na stałe wchodzi do naszego domowego menu:) Radzę tylko porządnie odsączyć pure z dyni i kupić mało wodnisty twaróg, wtedy sernik będzie najlepszy. Bardzo polecam i gratuluję udanego bloga:)
Katarzyna Rzepecka
19 września, 2018 @ 5:22 pm
Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że sernik smakował:) Uściski ?
Elżbieta
23 sierpnia, 2019 @ 2:28 am
Czy twaróg własnego wyrobu też będzie dobry do tego sernika?
Katarzyna Rzepecka
23 sierpnia, 2019 @ 6:41 am
To najlepsza opcja. Dobrze zmielony będzie idealny -)
ew
9 listopada, 2019 @ 2:37 pm
Jaka temperatura pieczenia?