Pieczona kiełbasa w warzywach – obiad błyskawiczny, gdzie przygotowanie dania ogranicza się do ciachania i doprawiania. Reszta robi się sama. Warzywa, jakie znajdziecie w tym przepisie to ziemniaki, dynia, cebula oraz czosnek. Wszystko oczywiście pieczone, aromatyczne i podkreślone w smaku dzięki ziołom. Kiełbasę wybieramy najwyżej jakości, która w składzie ma minimum 90% mięsa, a jeszcze lepiej, jeżeli uda się kupić wyrób od rzeźnika. Taka owędzana kiełbasa jest bardzo smaczna i zawsze to wersja zdrowsza, bez konserwantów. Niemal jak domowa.
Pieczona kiełbasa w warzywach
Pieczona kiełbasa w warzywach – składniki:
- 500 g ziemniaków
- pół niedużej dyni
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- natka do przybrania
- 6 kiełbas (lub ile potrzebujesz)
- oliwa do skropienia dania – 4 łyżki
- po płaskiej łyżeczce: soli, curry, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, oregano i bazylii suszonej.
Pieczona kiełbasa w warzywach – wykonanie:
Ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Pokroić w grubą kostkę. Dynie wydrążyć, obrać ze skórki i także pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą i wymieszać z warzywami. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach.
W połowie pieczenia otworzyć piekarnik, przemieszać warzywa i dołożyć ponacinaną po obu stronach kiełbasę.
Podawać gorące.
Do dania mona podać pomidora w jogurcie z dodatkiem czosnku i żółtego sera – będzie się pysznie komponować.
Smacznego!