Pieczona kiełbasa w warzywach

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pieczona kiełbasa w warzywach – obiad błyskawiczny, gdzie przygotowanie dania ogranicza się do ciachania i doprawiania. Reszta robi się sama. Warzywa, jakie znajdziecie w tym przepisie to ziemniaki, dynia, cebula oraz czosnek. Wszystko oczywiście pieczone, aromatyczne i podkreślone w smaku dzięki ziołom. Kiełbasę wybieramy najwyżej jakości, która w składzie ma minimum 90% mięsa, a jeszcze lepiej, jeżeli uda się kupić wyrób od rzeźnika. Taka owędzana kiełbasa jest bardzo smaczna i zawsze to wersja zdrowsza, bez konserwantów. Niemal jak domowa.

kiełbasa pieczona

Pieczona kiełbasa w warzywach

Pieczona kiełbasa w warzywach – składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • pół niedużej dyni
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • natka do przybrania
  • 6 kiełbas (lub ile potrzebujesz)
  • oliwa do skropienia dania – 4 łyżki
  • po płaskiej łyżeczce: soli, curry, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, oregano i bazylii suszonej.

 

Pieczona kiełbasa w warzywach – wykonanie:

Ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Pokroić w grubą kostkę. Dynie wydrążyć, obrać ze skórki i także pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie przyprawy połączyć  z oliwą i wymieszać z warzywami. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach.

W połowie pieczenia otworzyć piekarnik, przemieszać warzywa i dołożyć ponacinaną po obu stronach kiełbasę.

Podawać gorące.

Do dania mona podać pomidora w jogurcie z dodatkiem czosnku i żółtego sera – będzie się pysznie komponować.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *