Gołąbki z kurkami – pyszne danie, idealne na tę porę roku. Teraz kiedy jesteśmy coraz bliżej jesieni, takie dania jednogarnkowe są coraz bardziej pożądane. A gołąbki w moim domu uwielbiają wszyscy. Jak nie z rybą, to tradycyjne, albo w formie zapiekanki – lub jeszcze coś innego. Wszystkie tego typu przepisy najdziesz TUTAJ
Te gołąbki z kurkami są delikatne, chociaż wyraziste. Z ryżem, przyprawami, włoską kapustą i śmietanowym sosem są bardzo aromatyczne, sycące. Z pewnością znajdą swoich zwolenników – są bardzo podobne do klasycznych gołąbków!
Gołąbki z kurkami – około 10 sztuk
Gołąbki z kurkami – składniki:
- 150 g ugotowanego na sypko ryżu
- główka kapusty włoskiej
- 350 g kurek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do podsmażenia
- dwie łyżki śmietany
- łyżka mąki pszennej do zaklepania sosu
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz ziołowy
- kilka gałązek tymianku do pieczenia
Gołąbki z kurkami – wykonanie:
Z kapusty zdjąć największe liście i zblanszować je przez 5 minut w lekko posolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Podsmażyć 5 minut i dodać umyte, pokrojone na nieduże kawałki kurki. Całość podsmażać aż składniki będą miękkie. Zostawić na patelni 3 łyżki farszu, natomiast resztę dodać do ryżu i wyrobić, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Pikantny farsz zawinąć w liście kapusty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pozostały na patelni farsz zalać bulionem, pogotować chwilę, by smaki się przegryzły, po czym sos zaklepać w śmietanę rozrobioną z mąką. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki z kurkami, dołożyć tymianek i wstawić je na 30 minut do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach.
Smacznego!
Majka
26 września, 2018 @ 10:21 pm
Muszę napisać, że gołąbki są przepyszne ?
Katarzyna Rzepecka
26 września, 2018 @ 11:05 pm
Maju, bardzo się cieszę, że posmakowały :*