Skip to content

Gołąbki z kurkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gołąbki z kurkami – pyszne danie, idealne na tę porę roku. Teraz kiedy jesteśmy coraz bliżej jesieni, takie dania jednogarnkowe są coraz bardziej pożądane. A gołąbki w moim domu uwielbiają wszyscy. Jak nie z rybą, to tradycyjne, albo w formie zapiekanki – lub jeszcze coś innego. Wszystkie tego typu przepisy najdziesz TUTAJ

Te gołąbki z kurkami są delikatne, chociaż wyraziste. Z ryżem, przyprawami, włoską kapustą i śmietanowym sosem są bardzo aromatyczne, sycące. Z pewnością znajdą swoich zwolenników – są bardzo podobne do klasycznych gołąbków!

gołąbki z kurkami

Gołąbki z kurkami – około 10 sztuk

Gołąbki z kurkami – składniki:

  • 150 g ugotowanego na sypko ryżu
  • główka kapusty włoskiej
  • 350 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do podsmażenia
  • dwie łyżki śmietany
  • łyżka mąki pszennej do zaklepania sosu
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz ziołowy
  • kilka gałązek tymianku do pieczenia

Gołąbki z kurkami – wykonanie:

Z kapusty zdjąć największe liście i zblanszować je przez 5 minut w lekko posolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Podsmażyć 5 minut i dodać umyte, pokrojone na nieduże kawałki kurki. Całość podsmażać aż składniki będą miękkie. Zostawić na patelni 3 łyżki farszu, natomiast resztę dodać do ryżu i wyrobić, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Pikantny farsz zawinąć w liście kapusty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pozostały na patelni farsz zalać bulionem, pogotować chwilę, by smaki się przegryzły, po czym sos zaklepać w śmietanę rozrobioną z mąką. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki z kurkami, dołożyć tymianek i wstawić je na 30 minut do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach.

Smacznego!

gołąbki z kurkami

2 komentarze

  1. Majka
    26 września, 2018 @ 10:21 pm

    Muszę napisać, że gołąbki są przepyszne ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      26 września, 2018 @ 11:05 pm

      Maju, bardzo się cieszę, że posmakowały :*

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.