Ciasteczka korzenne to kruche ciasteczka z dodatkiem przyprawy korzennej oraz miodu, a także masła, dzięki czemu mają wspaniały maślany smak. Przy pierniczkach to ulubione ciastka, po które sięgamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Wspaniale smakują z kubkiem mleka, czy herbaty a do tego cieszą zwłaszcza najmłodsze grono rodziny. Są niewymagające w wykonaniu, dzięki czemu przygotują je nasze pociechy.
Ciasteczka korzenne
Składniki na dwie duże, wsuwane blachy od piekarnika.
Ciasteczka korzenne – składniki:
- 400 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- łyżka płynnego miodu
- opakowanie 20 g przyprawy do ciasteczek korzennych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasteczka korzenne – wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą i jednolitą masę. Dodać jajka (najpierw jedno, następnie drugie) i miksować jeszcze 3 minutki, by masa była dobrze połączona.
- Do masła dodać miód, przyprawę do ciasteczek korzennych, kakao i zmiksować.
- Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodką. Ponownie zmiksować, by masa stała się jednolita i zbita.
- Ciasto rozdzielić na cztery części i każdą część zawinąć we folię. Schować do lodówki na minimum godzinę. Ja swoje ciasto chłodziłam całą noc.
- Kolejno wyjmować każdą część, wałkować schłodzoną na grubość 3-4 mm. Zbyt cienkie ciasteczka mogą się źle wycinać. Używać przy wałkowaniu folii spożywczej.
- Wycinać ulubione kształty. Gdyby ciasto nie chciało współpracować, można rozwałkowany płat na kilka minut schować do zamrażarki, wtedy wszystko będzie wycinać się bezproblemowo.
- Ciastka korzenne piec przez 12-15 minut w temperaturze 170 stopni aż się lekko zarumienią. Na początku mogą wydawać się zbyt miękkie, jednak po wystygnięciu skruszeją.
Smacznego!
Zobacz także inne przepisy na Boże Narodzenie. Cała kategoria dostępna jest tutaj:
Boże Narodzenie – Katarzyna Rzepecka
Karol
13 grudnia, 2020 @ 9:46 pm
Bardzo dobre
Ewelina
14 grudnia, 2020 @ 8:35 am
Dziękuję, właśnie takiego przepisu potrzebowałam 🙂