Skip to content

Gołąbki bez zawijania

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gołąbki bez zawijania to przepis, do którego wracam bardzo często. W zależności od pory roku zmienia się w nich tylko rodzaj kapusty, którego używam. Wiosną korzystam z młodej kapusty zielonej lub włoskiej, zimą zaś sięgam po kapustę pekińską. Kapustę kroję bardzo drobno i łącze z ryżem oraz mielonym mięsem. Doprawiam dość pikantnie i formuje kotleciki. To wszystko zapiekam pod pomidorową kołderką. Całość wychodzi po prostu przepyszna. Muszę szczerze przyznać, że taka wersja jest w naszym domu ulubioną.

Z pewnością wielu z Was najpierw takie gołąbki bez zawijania podsmaża, a następnie dusi. Też tak robiłam, dopóki nie zapiekłam gołąbków po raz pierwszy. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tej metody, bardzo polecam. Dzięki takiemu zabiegowi danie jest nie tylko lżejsze, ale także nasze gołąbki nie rozpadają się podczas gotowania. Jest też szybciej i po prostu wygodniej.

gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania – składniki:

Na gołąbki:

  • 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 800 g kapusty pekińskiej (lub młodej kapusty zielonej, lub włoskiej, gdy jest dostępna)
  • 1 woreczek ryżu białego
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka + mleko lub bulion do namoczenia
  • 1 łyżka suszonych pomidory w proszku lub płatkach
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżka bazylii.

Na sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 175 ml bulionu lub wody
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka czosnku suszonego
  • łyżka siekanej świeżej bazylii lub suszonej
  • pieprz oraz sól
  • tłuszcz.

 

Gołąbki bez zawijania – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotować półprodukty. Ryż ugotować, odcedzić i wysypać, by się wychłodził. Kapustę drobniutko posiekać (można użyć szatkownicy o grubych oczkach), posolić a nadmiar soku odcisnąć. Bułkę namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Cebulę posiekać drobno.
  2. W naczyniu umieścić wszystkie składniki na gołąbki: mięso, czerstwą bułkę, kapustę, ryż, jajka, bazylię, suszone pomidory, bazylię. Doprawić dość mocno solą oraz pieprzem, by całość była wyrazista. Porządnie wyrobić.
  3. Dno formy posmarować tłuszczem.
  4. Z masy mięsnej uformować gołąbki i ułożyć je jeden obok drugiego na dnie formy do zapiekania.
  5. Przygotować sos. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać wszystkie składniki na sos i zagotować, wciąż mieszając.
  6. Sos wylać na gołąbki i wyrównać.
  7. Gołąbki piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.

Smacznego!

 

Zobacz podobne przepisy:

Gołąbki z kurkami 

Gołąbki z rybą 

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 

Zapiekanka gołąbkowa 

Kapusta z grochem 

Paszteciki z kapustą 

Kapuśniak – jak ugotować pyszny kapuśniak? 

gołąbki bez zawijania

6 komentarzy

  1. Ola
    10 grudnia, 2020 @ 8:08 am

    Uwielbiam takie gołąbki, nawet bardziej niż klasyczne z zawijaniem 🙂

    Reply

  2. Aneta
    16 grudnia, 2020 @ 7:55 pm

    Uwielbiam te gołąbki. od kąt je poznałam to przestałam robic tradycyjne.

    Reply

  3. Michalina
    4 stycznia, 2021 @ 6:13 pm

    Moje dzieci uwielbiają tradycyjne gołąbki, dlatego często je przyrządzam. Gołąbków bez zawijania jeszcze nie próbowaliśmy, ale wydają się łatwiejsze i szybsze do zrobienia. Dania zapiekane sprawdzają się w moim domu, więc myślę, że i takie gołąbki wszystkim by zasmakowały. Koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂

    Reply

  4. ewa
    21 stycznia, 2021 @ 11:35 pm

    Świetne rozwiązanie. Muszę poczynić odpowiednie zakupy.

    Reply

  5. Monika
    16 lipca, 2021 @ 7:59 pm

    Czy gołąbki piecze Pani pod przykryciem?
    I jeszcze tak zapytam, bo nigdy nie mogę dobrze wymierzyć tej soli i pieprzu 🙁 Np na 1 kg mięsa, to tak mniej więcej (na oko) ile trzeba sypnąć, żeby było takie akuratne? :))

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 lipca, 2021 @ 7:43 am

      Ja zawsze takie dwie konkretne szczypty, nie mierzyłam. Musi być czuć sól.
      Gołąbki bez przykrycia, układamy w naczyniu i do pieca 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *