Wiem, wiem, że ostatnio sporo gołąbkowych dań na blogu 🙂 Obiecuję, że przez jakiś czas ich nie będzie, jednak jeszcze dziś zapraszam na propozycję gołąbków z farszem bez mięsa. Nigdy nie robiłam gołąbków z rybą w składzie, wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, aż do teraz. Danie okazało się niebanalnym smakołykiem na naszym stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową. To chyba grzech w tak ogromny post zajadać takie pyszności 😉 Ale cóż, stało się. Gołąbki smakują jeszcze lepiej kiedy są uzupełnione sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę – całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków 😉
Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia – z pewnością zaskoczy zaproszonych gości 🙂
Składniki na 12-15 gołąbków:
- duża (jak największa) główka kapusty włoskiej
- 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone – świeżych można kupić mniej)
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 250 g pieczarek
- 200 g ryżu białego
- 1 duża cebula
- przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb)
- woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków – około 1 szklanka
na sos:
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz
- 500 ml wody
- 100 ml słodkiej śmietany 12-18%
- łyżka mąki pszennej
- łyżka oleju do podsmażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.
Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną rybę pokroić w kostkę.
Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości.
Wszystkie te składniki połączyć ze sobą ( ryż, pieczarki, cebulę i rybę). W razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu.
Z kapusty usunąć kilka pierwszych największych i odstających liści. Pozostałe odcinać od głąba uważając by ich nie rozerwać. Ja odcięłam 15 które nadawały się do zawinięcia. Każdy liść wkładać na wrzątek i gotować około 5 minut. Wyjmować szczypcami lub łyżką cedzakową.
Nakładać farsz wewnątrz liścia, zawijać zgrabne gołąbki. Po zawinięciu ściąć na płasko trzonek liścia z zewnętrznej strony (tą część która bezpośrednio jest przyrośnięta do głębia), by gołąbek był zgrabniejszy i równo się ugotował.
Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, podlać osoloną wodą do połowy ich wysokości, skropić oliwą, przykryć liśćmi które odrzuciliśmy na początku i wstawić do piekarnika na 40 minut – temp 170 stopni
W tym czasie przygotować sos.
Pieczarki przeciąć na pół i pociąć w plastry, podsmażyć je do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, podlać wodą, zagotować, wyłączyć. Dodać śmietanę rozkłócona z płaską łyżką mąki i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Gołąbki podawać polane sosem,
Smacznego!
Zapraszam na profil Facebook i instagram.
Dziurawy Kocioł
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
To się nazywa łamanie konwenansów 🙂 Brawo !
http://www.dziurawykociol.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am
Dziekuje 🙂
Dziurawy Kocioł
12 lutego, 2016 @ 11:49 am
To się nazywa łamanie konwenansów 🙂 Brawo !
http://www.dziurawykociol.pl
Katarzyna Rzepecka
12 lutego, 2016 @ 1:23 pm
Dziekuje 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Jadłam podobne danie tylko z sosem porowym. Obłędne danie!!! Aż na samą myśl ślinka leci.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am
Sos porowy to także ciekawe rozwiązanie 🙂 Dobrego dnia życzę 🙂
Anonimowy
18 lutego, 2016 @ 10:15 am
Jadłam podobne danie tylko z sosem porowym. Obłędne danie!!! Aż na samą myśl ślinka leci.
Katarzyna Rzepecka
18 lutego, 2016 @ 11:01 am
Sos porowy to także ciekawe rozwiązanie 🙂 Dobrego dnia życzę 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
dzieki za pieczenie mrozonej ryby /za golabki z ryba
Anonimowy
18 grudnia, 2016 @ 1:38 pm
dzieki za pieczenie mrozonej ryby /za golabki z ryba