Skip to content

Tarta cebulowa z zio?ami i mi?sem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
 Do?? rzadko robi? tarty, do tej pory na blogu pokaza?am tylko broku?ow?, cho? pewnie nied?ugo mi si? to zmieni, bo mo?na w nich przemyca? ogrom sk?adnik?w. Musz? w ko?cu zrobi? kilka spod?w i je zamrozi?, wtedy wszystko p?jdzie bardzo sprawnie 🙂 
W tym przepisie postawi?am na cebul? – wszyscy zachwalaj? tarty cebulowe, a ja cebul? uwa?am za sk?adnik, bez kt?rego moja kuchnia nie mo?e funkcjonowa?. Cho? wiem, ?e s? ludzie, kt?rzy cebuli szczerze nie lubi? (na przyk?ad moja mama – na sam zapach dostaje md?o?ci i wcale nie udaje). Do tarty doda?am mi?so, pomimo, ?e by?aby dobra z sam? cebul?, i mo?na pomin?? ten sk?adnik, jednak fajnie jest zrobi? co? co jest zawsze troch? bardziej r??norodne w sk?adniki ni? popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie, ?e jak zjecie dwa kawa?ki to b?dziecie mie? do??. Nawet m?j m?? odpu?ci? po trzecim kawa?ku, a pizzy w tej wielko?ci zjad?by niemal ca?? blaszk?.

Sk?adniki na form? do tart o tradycyjnej ?rednicy:

  • 200 g m?ki pszennej tortowej
  • 100 g mas?a (mo?na u?y? margaryny)
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • ?y?eczka mas?a do posmarowania formy
Sk?adniki na farsz:
  • 0,5 kg bia?ej cebuli
  • 10 dag ow?dzanego boczku
  • 1 pojedyncza pier? kurczaka – oko?o 30 dag (mo?na te? da? mi?so z ud?c?w)
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 3 jaja
  • 20 dag ???tego sera
  • zio?a prowansalskie
  • s?l, pieprz i ostra czerwona papryka
  • t?uszcz do podsma?ania
Wykonanie:

Sk?adniki na ciasto w?o?y? do du?ego naczynia, zagnie?? sprawnie. Form? posmarowa? mas?em, wy?o?y? na ni? ciasto a? po same brzegi. W?o?y? do lod?wki przykryte foli?, by si? sch?odzi?o (oko?o p?? godziny). W tym czasie przygotowa? farsz.
Cebul? pokroi? na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja u?ywam do tego szatkownicy. Cebule do?? mocno posoli? by zmi?k?a (ale bez przesady). Boczek pokroi? w kostk?, wrzuci? na patelni?, kiedy wytopi si? z niego t?uszcz doda? cebul?. Ca?o?? podsma?a? na z?oty kolor, tak by cebula by?a ju? ca?kowicie szklista, mi?kka – jednak pilnowa? by si? nie przypali?a. 
Mi?so z kurczaka pokroi? w kostk?, podsma?a? na patelni z zio?ami prowansalskimi (da?am ?y?eczk?) i odrobin? soli, do mi?kko?ci.
Ser zetrze? na tarce o grubych oczkach, doda? do niego jajka i jogurt. Ca?o?? zmiksowa? na jednolit? mas?. Doprawi? do smaku sol?, pieprzem i ostra czerwon? papryk? oraz zio?ami. Tarta musi by? do?? pikantna po upieczeniu, inaczej b?dzie md?a.
Rozgrza? piekarnik do 180 stopni, wyj?? blaszk? z lod?wki, ciasto nak?u? widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszy?o si? podczas pieczenia. Wstawi? na 15 minut i piec by odesz?o od brzeg?w formy.
Wyj?? ciasto z piekarnika, wy?o?y? na nie cebul? i mi?so, zala? sosem serowym. Wstawi? ponownie do piekarnika i zapieka? jeszcze 25 – 30 minut na z?oty kolor. Podawa? lekko przestygni?t? – po 20 minutach 🙂
Smacznego!
Zapraszam na Instagram i Facebook bloga.

6 komentarzy

  1. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am

    Świetne zdjęcia! Takie naturalne 🙂

    Reply

  2. Anna Maciejewska
    8 lutego, 2016 @ 10:27 am

    ?wietne zdj?cia! Takie naturalne 🙂

    Reply

  3. Dziurawy Kocioł
    17 kwietnia, 2018 @ 10:13 am

    A mi tarty nigdy nie wychodzą. Może to wina gazowego piekarnika, niestety 🙁
    http://www.dziurawykociol.pl

    Reply

  4. Dziurawy Kocio?
    12 lutego, 2016 @ 11:50 am

    A mi tarty nigdy nie wychodz?. Mo?e to wina gazowego piekarnika, niestety 🙁
    http://www.dziurawykociol.pl

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *