Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem – zapiekanka kalafiorowa.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ostatnio coraz częściej tęsknie za sezonowymi owocami i warzywami. Często przemycam choć te zagraniczne do obiadu, pomimo, że nie są tak smakowite jak bym tego chciała 🙂 Kiedy będzie sezon na kapustę, można użyć zamiast pekińskiej – młodą białą kapustą. Kalafior i kapustę połączyłam z rozkłóconym jajkiem i jogurtem greckim, natomiast piersi posypałam serem. Chyba nie muszę pisać, że cała zapiekanka jest wyśmienita? Jeżeli lubisz kalafiora i kapustę to więcej niż pewne, że podbije Twoje serce. Ważne jest też to, że nie posiada miliona kalorii. Składniki na tę porcję spokojnie wystarczą na obiad dla 4 osób.
Składniki:
  • filety piersi z kurczaka – 2 sztuki ( około 70 dag)
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • kalafior 500 g
  • 5 jaj
  • jogurt grecki 200 g
  • ser żółty 20 dag
  • łyżeczka masła
przyprawy (wszystko w proszku):

  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól
  • curry
  • imbir
  • kminek
  • słodka papryka
  • ostra papryka
Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros.
Wykonanie:

Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć na posolony wrzątek i blanszować około 6 minut – tak by warzywo wyraźnie zmiękło, jednak by nadal było pół surowe.  Z kapusty usunąć głębie, poszatkować ją w kostkę i posolić by zmiękła. Jajka zmiksować z jogurtem greckim, dodać do nich przyprawy, by masa była pikantna i wyraźna  smaku. Masę jajeczną połączyć z kapustą. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem. Najpierw ułożyć kalafiora, oprószyć go pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość posypać serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć, kroić po 10 minutach aż zapiekanka przestanie wrzeć. Zajadać ciepłe.

Ps. Im pikantniejsza zapiekanka, tym lepiej smakuje.
Smacznego!

8 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:16 pm

    Zrobiłam wczoraj na obiad. Polecam, bardzo smaczna zapiekanka! Dziękuję za przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

      Cieszę się, że zapiekanka przypadła do smaku 🙂 Dobrego dnia,

      Reply

  2. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am

    Ale piękności, uwielbiam Twoje przepisy! zawsze znajduję coś dla siebie 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    8 lutego, 2016 @ 8:02 am

    Zrobiłam wczoraj na obiad. Polecam, bardzo smaczna zapiekanka! Dziękuję za przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 lutego, 2016 @ 8:37 am

      Cieszę się, że zapiekanka przypadła do smaku 🙂 Dobrego dnia,

      Reply

  4. Anna Maciejewska
    8 lutego, 2016 @ 10:26 am

    Ale piękności, uwielbiam Twoje przepisy! zawsze znajduję coś dla siebie 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *