Lubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami – trzeba poświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej w świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny, gęsty oraz pożywny ragout (czy jak ktoś woli może nazwać to danie leczem). Wszystko jest smakiem bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, tyle, że w wersji bardzo szybkiej i sporo łatwiejszej. Z tego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć – na następny dzień danie jest jeszcze pyszniejsze!
Składniki:
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna)
- pół korzenia świeżego selera
- korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze)
- 3 świeże marchewki (około 25 dag)
- puszka pomidorów w zalewie 400 g
- koncentrat pomidorowy 200 ml
- 2 cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz go dać zamiast wody)
- 100 g ryżu parabolicznego – 1 woreczek
- liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
- czubata łyżka przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku według uznania
- łyżeczka majeranku
- tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:
W pierwszej kolejności podszykować wszystkie składniki: z kapusty usunąć głąb, pokroić ją w kostkę. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pomidory pokroić, zalewę zostawić, będziemy dodawać do garnka.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso mielone i podsmażać mieszając aż się porozbija, dodać jarzyny (marchew, cebule, czosnek, pietruszkę, seler), liść laurowy, sól i pieprz – podsmażać około 10 minut, by wszystko zmiękło.
Do garnka dolewamy 1,5 litra gorącej wody, dodajemy sól i pieprz, koncentrat i pomidory wraz z zalewą, zagotowujemy i gotujemy na małej mocy panika około 25 minut. Następnie dodajemy kapustę. Kiedy kapusta jest już dość miękka (po około 10 minutach), uzupełniamy całość brakującymi przyprawami (curry, papryki, majeranek), wsypujemy ryż i gotujemy jeszcze około 15 minut by był miękki.
Jeżeli podczas gotowania okazuje się, że całość jest zbyt gęsta, można nieco jeszcze rozcieńczyć wodą.
Smacznego! 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Wygląda ciekawie, a można zamrozić to danie?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:15 am
Tak 🙂
Anonimowy
4 lutego, 2016 @ 5:44 pm
Wygląda ciekawie, a można zamrozić to danie?
Katarzyna Rzepecka
4 lutego, 2016 @ 5:53 pm
Tak 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Hmmm… pychota 🙂
Anna Maciejewska
8 lutego, 2016 @ 10:26 am
Hmmm… pychota 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am
Zrobiłam dzisiaj na obiad, bardzo smaczne, super danie na letni obiad, wyszedł cały gar, chyba starczy na trzy dni.
Dziękuję za świetny przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:16 pm
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał.
Dziękuję za opinię i pozdrawiam! 🙂
Anonimowy
14 lipca, 2017 @ 1:32 pm
Zrobiłam dzisiaj na obiad, bardzo smaczne, super danie na letni obiad, wyszedł cały gar, chyba starczy na trzy dni.
Dziękuję za świetny przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
14 lipca, 2017 @ 9:57 pm
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał.
Dziękuję za opinię i pozdrawiam! 🙂