Skip to content

Karkówka grillowana w całości

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Karkówka grillowana to kawałek mięsa, który znajdzie wielu zwolenników. Odpowiednio doprawiona może zostać zgrillowana w całości, a następnie pokrojona plasterki. Wychodzi pyszna, chrupiąca na zewnątrz i bardzo aromatyczna oraz soczysta w środku. Z dodatkiem sałatki czy surówki będzie bardzo wyborna. Można ją przygotowywać przez cały rok 🙂

Dzisiejszy wpis przygotowałam dla Was we współpracy z marką Weber i niżej znajdziecie tutaj nie tylko recepturę ale także pokażemy Wam sposób, dzięki któremu przygotujecie ją bardzo prosto.

karkówka grillowana

Karkówka grillowana w całości


Karkówka grillowana – składniki:

  • 1,2 – 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy sarebska
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół czerwonej cebuli.

 

Karkówka grillowana – wykonanie:

Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Kosteczka powinna być bardzo drobna (siekamy tak drobno jak tylko się uda). Dołożyć do niej wszystkie elementy marynaty: ketchup, musztardę, olej, sól, pieprz, paprykę w proszku. Połączyć z olejem na jednolitą masę.

Mięso nakłóć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie marynatą z każdej strony. Zawinąć ciasno w folię spożywczą i zostawić tak przygotowane na minimum 12 godzin. Ja preferuję leżenie mięsa na grilla w przyprawach przez minimum dobę, a nawet dwie – wtedy jest najsmaczniejsze.

Tak przygotowane mięso odwijamy z folii i wkładamy na grill. I teraz tak. Możemy zrobić to w tradycyjny sposób i opiekać mięso co jakiś czas je obracając i pilnując by było pod przykryciem przez około 60 do 80 minut lub możemy skorzystać z nowoczesnego sprzętu, który pomoże nam przejść cały proces w bardzo prosty sposób.

Marka Weber, która jest jednym z wiodących producentów grilli na świecie proponuje użytkownikom grille wyposażone nie tylko w sondy mierzące temperaturę wewnątrz mięsa, ale i bezpłatną oraz dedykowaną aplikację Weber, która zainstalowana na naszych telefonach pokazuje ile dokładnie czasu potrzeba do zakończenia grillowania i jakie kroki w danym momencie powinniśmy podjąć, by odpowiednio przygotować mięso. Jest to bardzo fajna sprawa, zwłaszcza, że dzięki temu nie musimy stać przy grillu, tylko usiąść z gośćmi przy stole i wstać w razie potrzeby. Dzięki takiemu rozwiązaniu nasze mięso będzie przygotowane perfekcyjnie i nie musimy się obawiać o to, że coś nam nie wyjdzie lub będzie wewnątrz niedopieczone.

Rozwiązaniem o którym mowa jest Weber Connect. Dzięki niemu za pomocą czterech sond sprawdzimy bardzo precyzyjnie jaka temperatura jest wewnątrz przygotowanego mięsa, a aplikacja na wyświetlaczu naszego telefonu poinformuje nas o wszystkim. Pokaże nie tylko temperaturę, ale też kiedy należy przewrócić mięso, pokaże stopień wypieczenia, czy ile jeszcze czasu musimy poświecić, by wszystko było gotowe.

Dzięki takiemu systemowi nasza potrawa będzie smakować idealnie.

Więcej informacji o Weber Connect znajdziesz tutaj: Nowoczesny termometr | Grille Weber

 

Do karkówki przygotowałam surówkę Coleslaw. Przepis na nią znajdziesz ją tutaj: Coleslaw

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.