Skip to content

Ciasto salceson – czekoladowe ciasto z jabłkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto salceson to bardzo fajne ciacho czekoladowe, które uzupełnia się jabłkami. Można dodać także orzechy. Jest proste, wychodzi wilgotne i znika tak szybko, że ani się nie obejrzymy, a już go nie ma 🙂 Idealne na sezon jesienny, kiedy jabłek jest pod dostatkiem i są najsmaczniejsze.

Ja swoje ciacho wypiekłam z mąk mieszanych, czyli pszennej pełnoziarnistej i tortowej, gdyż chciałam uzyskać zdrowszy wypiek. Zamiast cukru dodałam erytrytol, który uważam na świetny zamiennik. Nie ma kalorii, ma zerowy indeks glikemiczny, a w cieście smakuje tak samo. Możecie więc wykorzystać cukier, lub erytrytol – jak Wam pasuje 🙂 Ja daję go w takiej samej gramaturze jak cukier, czyli jeżeli miałabym dać jedną szklankę cukru, to daję jedną erytrytolu. Rekomenduje się go dawać o 1/3 więcej, niżby dawało się cukru, jednak wtedy wychodzą mi ulepki i wg mnie powinno się dać równomierną ilość.

Bardzo Wam polecam.

ciasto salceson

Ciasto salceson – czekoladowe ciasto z jabłkami

Przepis na blaszkę o wymiastach 25×37 cm

Szklanka = 250 ml

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową


Ciasto salceson – składniki:

  • 1, 5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 1,5 mąki pszennej tortowej (można użyć 3 szklanki tortowej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka erytrytolu lub 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6 średnich jajek
  • 6 średnich jabłek
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • na polewę: 100 g gorzkiej czekolady oraz 50 ml mleka.

 

Ciasto salceson – wykonanie:

 

  1. Przygotować blaszkę: posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
  2. Obrać jabłka, pokroić je na grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  3. Włączyć piekarnik – nastawić na 170 stopni z włączonym termoobiegiem.
  4. W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąki, erytrytol, sodkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, kakao.
  5. W drugiej zmiksować wszystkie mokre składniki: jajka, olej, jogurt, mleko.
  6. Do mokrych składników dodać suche. Robimy to jednak stopniowo, na 3-4 razy, a nie od razu. Krótko mieszamy, tyle tylko by składniki się połączyły.
  7. Do ciasta wmieszać za pomocą łyżki pokrojone jabłka. Może się wydawać, że jabłek jest zbyt dużo, jednak po wypieczeniu tak nie będzie.
  8. Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 20 minut w uchylonym piekarniku i dopiero wyjąć. Postawić na kratce z blaszką, by odparowało.
  9. Przygotować polewę: czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali (wstawić do niej na 1-2 minuty) i połączyć z 50 ml mleka. Polewę wyłożyć na przestygnięte ciasto.

 

Smacznego!

 

Zobacz podobne przepisy:

Sernikobrownie z truskawkami

Tort orzechowy z orzechów włoskich (bez użycia mąki pszennej).

Czekoladowy tort bezowy

Sernik Izaura – murzynek i sernik w jednym

Brownie czyli najbardziej czekoladowe ciasto

ciasto salceson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *