Czekoladowy tort bezowy to przesłodkie ciasto, które będzie idealnym dodatkiem do małej czarnej. Iście czekoladowy, z kremem na bazie czekolady i mascarpone, a także dodatkiem malin kusi nie tylko słodkim smakiem, ale także wyglądem. Czy toś potrafiłby oprzeć się temu ciastu? 🙂
Przepis ten, jak i 49 pozostałych znajdziecie w darmowym e-booku, który przygotowałam dla Was przy okazji wydania moich powieści. Znajdziecie go do pobrania całkowicie za darmo w zakładce: Moje książki.
Czekoladowy tort bezowy
Czekoladowy tort bezowy – składniki:
- 6 białek
- 1½ szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 500 g serka mascarpone
- 400 g masła orzechowego typu nutella
- 100 g czekolady mlecznej startej na wiórki
- maliny do przybrania
Czekoladowy tort bezowy – wykonanie:
Białka umieścić w misie miksera. Najpierw spienić je na wolnych obrotach, następnie zwiększyć moc i ubić je na sztywno. Do sztywnych białek stopniowo dodawać cukier i ubijać około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie lśniąca. Do masy dodać kakao i dokładnie połączyć.
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi wielkości spodu do tortownicy (około 24 cm średnicy). Ułożyć na blasze od piekarnika i wyrysowane okręgi wypełnić masą bezową, wyrównać. Piec w piekarniku najpierw w temperaturze 140°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć do 120°C i piec jeszcze przez 40 minut (łącznie godzina). Przestygnięte odkleić od papieru.
Serek mascarpone zmiksować z nutellą. Dodać do kremu wiórki czekolady (łyżkę zostawić do przyozdobienia) i połączyć. Przełożyć tak przygotowanym kremem blaty bezowe i wstawić od razu do lodówki, by ciasto się schłodziło. Wierzch przybrać malinami i wiórkami.
Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
Sylwia
11 maja, 2021 @ 8:32 pm
Ja uwielbiam bezy, więc wszystko z ich udziałem zachęca mnie do spróbowania. Tak też było z tortem czekoladowym. Wypróbowałam przepis i wyszedł przepyszny. Przygotowałam go na urodziny syna i miło było gdy wszystkim bardzo smakował. Mamy kolegów mojego synka prosiły mnie nawet o przepis 🙂