Skip to content

Ciasto Pijana Chmurka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Pijana Chmurka to ciasto, które jest połączeniem bardzo popularnego Pijaka i Malinowej Chmurki. Jakoś tak mi podpasowała nazwa Pijanej Chmurki, i bardzo dziękuję Wam, czytelnikom, że podsunęliście mi ten pomysł na Facebooku 🙂
Ciasto powstało, bo nie mogłam się zdecydować, czy w końcu spróbować ciasta Pijak, czy połasić się na Malinową Chmurkę, dzięki której wykorzystałabym mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest miksowanie przepisów, ale efekt… Kochani – to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne – od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku.
W Pijanej Chmurce rodzaj owoców nie ma większego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem jednak, że wszystko pozostaje właśnie w tym smaku, czyli – skoro są maliny to wybieramy dżem malinowy oraz galaretkę malinową. Podejrzewam, że w sezonie letnim to ciasto w wersji truskawkowej zrobi jeszcze większą furorę, albo z wiśniami. Fajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. 
REWELACJA!



Co zrobić z białkami?

Pijana Chmurka
Przepis na tradycyjną prostokątną blachę  (27×37)
szklanka = 250 ml

Składniki na bezowy spód:

  • 5 białek
  • szczypta soli dla ułatwienia ubijania
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki maku
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem i wiórkami, po czym masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem).
Składniki na krem:
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
W 100 ml mleka rozpuścić mąki. 400 ml mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolewamy do niego mleko z mąkami i energicznie mieszając, gotujemy, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Masło rozbijamy mikserem i dodajemy do niego łyżka po łyżce masę przygotowana z mleka, pilnując, by ta poprzednia została dobrze wkręcona. Ważne, by masa i masło miały jednakową temperaturę, najlepiej pokojową. 
Składniki na bezę:
  • 5 białek 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na bardzo sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy są ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w 140 stopniach. 
Składniki na galaretkę:
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • kubek malin (mogą być mrożone)
  • 3 szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej maliny. 
Pozostałe składniki:
  • słoik dżemu malinowego 400 ml
  • 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g)
  • 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka)
Wykonanie:

Na dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone alkoholem biszkopciki. Na biszkopciki wylewamy tężejącą galaretkę z dodatkiem malin. Całość przykrywamy blatem bezowym i lekko przyciskamy. 
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Jest to ważne, jeżeli chcemy, by beza kroiła się bez kruszenia. 
Ogromnie polecam i życzę smacznego 🙂
Ciasto pijak

8 komentarzy

  1. Ervisha
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Wygląd.. rewelacja i smak z pewnością również 🙂

    Reply

  2. Uwodzenie.org
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Naprawdę dobrze wygląda 🙂 Pozdrawiam!

    Reply

  3. Ervisha
    12 marca, 2018 @ 8:37 am

    Wygląd.. rewelacja i smak z pewnością również 🙂

    Reply

  4. Natalia Skóra
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Była już malinowa chmurka, więc musi być też i pijana 😉

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    Reply

  5. Uwodzenie.org
    12 marca, 2018 @ 12:01 pm

    Naprawdę dobrze wygląda 🙂 Pozdrawiam!

    Reply

  6. Natalia Skóra
    12 marca, 2018 @ 1:00 pm

    Była już malinowa chmurka, więc musi być też i pijana 😉

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    Reply

  7. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    To musi być pyszne. Ciekawi mnie ten spód. To jest coś jak biszkopt?

    Reply

  8. Anna Maciejewska
    21 marca, 2018 @ 7:54 am

    To musi być pyszne. Ciekawi mnie ten spód. To jest coś jak biszkopt?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *