Karkówka pieczona z warzywami w plastrach z warzywami to przepis, który jest banalnie prosty, bardzo smaczny i aromatyczny, a mięso przygotowane w ten sposób delikatne, bo duszone w rękawie. Bardzo polecam, zwłaszcza jeżeli lubicie dodatki warzyw do obiadu – tutaj warzywa pieką się razem z mięsem, a takie danie można podać z dodatkiem nie tylko ziemniaków, ale i ryżu, kaszy czy jeszcze innego ulubionego uzupełnienia.
Karkówka pieczona z warzywami w plastrach
Karkówka pieczona z warzywami w plastrach – składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- marynata do mięsa: pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka soli, łyżka ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do warzyw
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 czerwone papryki
- 2 spore marchewki
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- można dodać także: ziemniaki, por, pietruszkę, seler – wedle uznania
Karkówka pieczona z warzywami w plastrach – wykonanie:
- Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
- Składniki na marynatę połączyć ze sobą i nasmarować nią mięso. Karkówkę odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, by się przegryzła smakami, a minimum na jedną godzinę.
- Warzywa umyć, marchew i cebulę obrać, paprykę oczyścić z nasion i wszystkie pokroić na grubsze kawałki. Pieczarki umyć i posiekać na plasterki.
- W rękawie rozłożyć równo mięso, wyłożyć na nie warzywa i ułożyć kilka gałązek rozmarynu. Dokładnie zawiązać końce folii i zrobić w niej kilka dziurek, by był odpływ gorącego powietrza.
- Karkówkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut.
Smacznego!
Zobacz także: