Karkówka pieczona z warzywami w plastrach

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Karkówka pieczona z warzywami w plastrach z warzywami to przepis, który jest banalnie prosty, bardzo smaczny i aromatyczny, a mięso przygotowane w ten sposób delikatne, bo duszone w rękawie. Bardzo polecam, zwłaszcza jeżeli lubicie dodatki warzyw do obiadu – tutaj warzywa pieką się razem z mięsem, a takie danie można podać z dodatkiem nie tylko ziemniaków, ale i ryżu, kaszy czy jeszcze innego ulubionego uzupełnienia.

karkówka w plastrach z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami w plastrach 


Karkówka pieczona z warzywami w plastrach – składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • marynata do mięsa: pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka soli, łyżka ziół prowansalskich, 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do warzyw
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 spore marchewki
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • można dodać także: ziemniaki, por, pietruszkę, seler – wedle uznania

 

Karkówka pieczona z warzywami w plastrach – wykonanie:

  1. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
  2. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i nasmarować nią mięso. Karkówkę odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, by się przegryzła smakami, a minimum na jedną godzinę.
  3. Warzywa umyć, marchew i cebulę obrać, paprykę oczyścić z nasion i wszystkie pokroić na grubsze kawałki. Pieczarki umyć i posiekać na plasterki.
  4. W rękawie rozłożyć równo mięso, wyłożyć na nie warzywa i ułożyć kilka gałązek rozmarynu. Dokładnie zawiązać końce folii i zrobić w niej kilka dziurek, by był odpływ gorącego powietrza.
  5. Karkówkę pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut.

Smacznego!

 

 

Zobacz także:

Karkówka w pomidorach

Karkówka przekładana 

Karkówka z nudlami

Karkówka duszona w kapuście 

Karkówka długo pieczona

Karkówka duszona w keczupie 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *