Karkówka przekładana cebulą i ogórkiem to pieczeń, która zachwyci każdego, kto lubi mięso. Daję słowo!
Ten przepis warto zrobić wtedy, kiedy spodziewamy się na obiedzie gości, bo najlepiej wychodzi z większego kawałka mięsa. Myślę, że 1 kg karkówki to jest absolutne minimum, aby całość się ładnie uformowała w podłużną pieczeń (chyba, że zrobisz w poprzek i nie zależy Ci na kształcie!). Ja zawsze robię z 1.5 kg. Kawałków wychodzi sporo, ale też druga strona medalu jest taka, że każdy chce dokładkę 🙂
Fenomenem tego mięsa jest marynata, która wnika w głąb rozbitej karkówki, sprawiając, że mięso jest wyraziste i kruche. Dodatkowo karkówka przekładana przesmarowana jest musztardą serbską i upieczona z wkładką z cebuli oraz ogórka konserwowego, co jeszcze podnosi smak całości, dodając aromatów.
Jeżeli chodzi o mnie, to muszę przyznać, że jestem zachwycona. Robiłam już dwa razy i wiem, że będę często wracać do tego przepisu, bo to jest pewniak! Będzie po prostu przepysznie.
Jeżeli podoba ci się ten przepis, to zobacz także schab w kapuście kiszonej – tutaj przepis.
Karkówka przekładana z cebulą i ogórkiem
Karkówka przekładana – składniki:
- 1-1,5 kg karkówki
- mały słoiczek ogórków konserwowych
- 1 biała cebula
- na marynatę: 5 łyżek oleju, 1 łyżka sosu sojowego, łyżka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli oraz pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki
- sznurek kuchenny.
Karkówka przekładana – wykonanie:
Karkówkę położyć płasko i rozciąć wzdłuż na 3 części. Każdą rozbić jak najcieniej. Ta z samej góry będzie najmniejsza, więc tę będziemy układać jako drugą, by była w środku pieczeni.
Składniki na marynatę połączyć ze sobą i wklepać je w mięso. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dnia poprzedniego i zostawić na noc w lodówce.
Ogórki pokroić na plasterki, cebulę w piórka lub kostkę.
Pierwszy płat mięsa ułożyć na kilku sznureczkach kuchennych, by łatwiej było nam później uformować pieczeń.
Mięso posmarować łyżką musztardy, ułożyć połowę ogórków oraz cebuli. Przykryć drugim płatem, znów posmarować łyżką musztardy i wyłożyć pozostałe ogórki oraz cebulę. Przykryć trzecim kawałkiem mięsa.
Całość ścisnąć dłonią i porządnie zasznurować. Musi być ciasno.
Pieczeń ułożyć w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym i piec najpierw pod przykryciem przez 120 minut w 180 stopniach, a następnie odkryć i jeżeli mięso nie jest rumiane, to jeszcze piec 20 minut bez przykrycia.
Wyjąć, odstawić na chwilę by płyny się uspokoiły. Przekładana karkówka jest gotowa!
Smacznego!