Naleśniki zapiekane z kurczakiem to propozycja, która powinna posmakować wszystkim fanom naleśników i zapiekanek. W pysznym, tradycyjnym naleśniku zawijamy farsz z kurczakiem i kolorowymi dodatkami. Układamy kilka takich naleśników w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem pomidorowym, i posypujemy serem. A potem całość zapiekamy. I jemy.
Naleśniki zapiekane z kurczakiem
W pierwszej kolejności smażymy naleśniki.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej z czubkiem
- 1 szklanka pełnego mleka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
szklanka = 250 ml
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstawa ale lejąca. W razie potrzeby dosypujemy mąki czy dolewamy odrobinę wody. Odstawiamy na chwilę.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki na lekko rumiany kolor po obu stronach. Odkładamy na bok.
Jeżeli naleśniki przygotowujesz pierwszy raz, zajrzyj w poradnik tutaj.
Przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
- 400 g filetów z kurczaka
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- czerwona papryka lub można użyć dwóch mniejszych w różnych kolorach
- ząbek czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- mała biała cebula
- tłuszcz do podsmażania
- sól oraz pieprz
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy na niego posiekany drobniutko czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę i podsmażamy chwilę, aby zmiękły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy płaską łyżką ziół prowansalskich, solą oraz pieprzem i smażymy, aż mięso będzie miękkie.
Przygotowujemy wierzch zapiekanki.
Składniki:
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- łyżeczka oregano
- 150 g żółtego sera do posypania wierzchu.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekany ząbek czosnku. Podsmażamy minutkę, uważając, aby czosnek się nie przypalił (inaczej będzie gorzki!). Wlewamy przecier, doprawić i zagotować.
Ser trzemy na tarce.
Naleśniki zapiekane z kurczakiem – wykonanie końcowe:
W naczyniu żaroodpornym układamy naleśniki tak, aby jeden był obok drugiego. Polewamy je sosem pomidorowym i posypujemy serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
A Ty? Jakie naleśniki lubisz zajadać najbardziej? Wytrawne, czy może bardziej na słodko?