Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką to danie, które posmakuje wszystkim miłośnikom sałatek z dodatkiem owoców, czy fanom carpaccio burakowego (zobacz przepis). Jest jednocześnie słona, dzięki serowi w typie feta i słodka za sprawą karmelizowanej gruszki oraz polewy miodowej. Buraki oraz dodatek słonecznika łączą smak, nadając sałatce spójności. Ja przygotowałam całość na liściach młodego szpinaku i myślę, że tak będzie najsmaczniej. Można domieszać także rukoli.
Jeżeli chodzi o wygląd sałatki, to nie trzeba układać jej na półmisku, tak jak ja to zrobiłam. Można wszystko pokroić i połączyć w miseczce – jak nam wygodniej. Jednak w ten sposób jest o wiele estetyczniej.
Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką
Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką – składniki na jeden półmisek:
- 1 gruszka (lepsza tutaj będzie twarda)
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cukru
- dwa goźdźiki
- 40 g szpinaku baby
- 1 burak pieczony lub gotowany
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka kruszonego sera feta.
Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką – wykonanie:
Buraczek upiec we foli (pieczemy 90 minut w 180 stopniach) lub gotować przez 90 minut. Obrać ze skórki, gdy są jeszcze ciepłe, a następnie zostawić do wystygnięcia. Gdy są już chłodne, pokroić w plastry.
Szpinak umyć, osuszyć. Jeżeli posiada długie łodyżki, to należy je oderwać. Na półmisku ułożyć listki, polać je miodem, ale używamy tutaj tylko troszkę, około łyżeczkę z tych dwóch łyżek.
Gruszkę obrać ze skórki, pociąć na plastry o grubości około 2 mm. Gniazda nasienne odrzucić. Na patelnię wlać pozostały miód, łyżeczkę cukru oraz włożyć goździki. Ułożyć plastry gruszki i smażyć na tak przygotowanym sosie około 20 minut, co jakiś czas obracając za pomocą łyżki lub szpatułki. Gruszka najpierw puści trochę soku, a następnie sos się zredukuje prawie do zera. Wtedy gruszka jest gotowa.
Na liście szpinaku ułożyć z jednej strony plastry gruszki, z drugiej buraki. Można także ułożyć je naprzemiennie.
Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem oraz posypać ziarenkami słonecznika.
Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona.
Smacznego!