Skip to content

Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką to danie, które posmakuje wszystkim miłośnikom sałatek z dodatkiem owoców, czy fanom carpaccio burakowego (zobacz przepis). Jest jednocześnie słona, dzięki serowi w typie feta i słodka za sprawą karmelizowanej gruszki oraz polewy miodowej. Buraki oraz dodatek słonecznika łączą smak, nadając sałatce spójności. Ja przygotowałam całość na liściach młodego szpinaku i myślę, że tak będzie najsmaczniej. Można domieszać także rukoli.

Jeżeli chodzi o wygląd sałatki, to nie trzeba układać jej na półmisku, tak jak ja to zrobiłam. Można wszystko pokroić i połączyć w miseczce – jak nam wygodniej. Jednak w ten sposób jest o wiele estetyczniej.

sałatka z burakiem

Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką


Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką – składniki na jeden półmisek:

  • 1 gruszka (lepsza tutaj będzie twarda)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru
  • dwa goźdźiki
  • 40 g szpinaku baby
  • 1 burak pieczony lub gotowany
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka kruszonego sera feta.

Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką – wykonanie:

Buraczek upiec we foli (pieczemy 90 minut w 180 stopniach) lub gotować przez 90 minut. Obrać ze skórki, gdy są jeszcze ciepłe, a następnie zostawić do wystygnięcia. Gdy są już chłodne, pokroić w plastry.

Szpinak umyć, osuszyć. Jeżeli posiada długie łodyżki, to należy je oderwać. Na półmisku ułożyć listki, polać je miodem, ale używamy tutaj tylko troszkę, około łyżeczkę z tych dwóch łyżek.

Gruszkę obrać ze skórki, pociąć na plastry o grubości około 2 mm. Gniazda nasienne odrzucić. Na patelnię wlać pozostały miód, łyżeczkę cukru oraz włożyć goździki. Ułożyć plastry gruszki i smażyć na tak przygotowanym sosie około 20 minut, co jakiś czas obracając za pomocą łyżki lub szpatułki. Gruszka najpierw puści trochę soku, a następnie sos się zredukuje prawie do zera. Wtedy gruszka jest gotowa.

Na liście szpinaku ułożyć z jednej strony plastry gruszki, z drugiej buraki. Można także ułożyć je naprzemiennie.

Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem oraz posypać ziarenkami słonecznika.

Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona.

Smacznego!

 

sałatka z burakiemsałatka z burakami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.