Carpaccio z buraka to bardzo fajne włoskie danie, które możemy położyć na stole jako pyszny dodatek do innych dań. Sprawdza się rewelacyjnie jednak nie tylko jako przystawka, ale także sałatka na kolację.
Moje carpaccio przygotowuję z pieczonych buraków. Nigdy z gotowanych. Dlaczego? Podczas pieczenia karmelizuje się cukier, dzięki czemu buraki nabierają bardzo delikatnego słodkiego smaku. Same w sobie są już ogromnie pyszne, a czas pieczenia jest równy czasowi gotowania.
Całość przyrządzam w dość słodkiej nucie. Tak mi smakuje najbardziej. Koniecznie musi się znaleźć sos z dodatkiem musztardy miodowej oraz miks ziaren z żurawiną. Przełamuję to odrobiną rukoli i sera pleśniowego dla zaostrzenia smaku.
Carpaccio z buraka wychodzi naprawdę pyszne. Jest też bardzo zdrowe, a z racji tego, że mamy właśnie sezon na buraki, warto wykorzystać ten przepis.
Buraczki najlepiej wybierać wąskie, ale długie. Te bardzo duże, okrągłe, będzie ciężko pokroić w jak najcieńsze plastry.
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka – składniki na 1 porcje:
- 1 podłużny burak
- dwie łyżki mieszanych prażonych nasion (np. orzechy, sezam, słonecznik, dynia)
- łyżka suszonej żurawiny
- nieduża garść rukoli
- 80 g sera pleśniowego
- na sos winegret: 1 łyżka musztardy miodowej, trzy łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz
- opcjonalnie dla chętnych: łyk posiekanej drobno czerwonej cebulki.
Carpaccio z buraka – wykonanie:
Buraka umyć, usunąć niepotrzebne łodyżki i ogonek. Zawinąć go we folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 90 minut w temperaturę 180 stopni. Wyjąć, odwinąć i gdy lekko przestygnie, obrać ze skórki. Zostawić do wystygnięcia. Buraki można upiec dzień, nawet dwa wcześniej i przechowywać w lodówce.
Buraki pokroić na jak najcieńsze plastry ostrym nożem, a najlepiej użyć do tego mandoliny. Ułożyć plastry na talerzu, jeden obok drugiego, tak by na siebie nachodziły.
Na buraki układać kolejno:
- cebula
- rukola
- pokrojony lub połamany ser pleśniowy
- nasiona
- żurawina (można drobniutko posiekać)
- sos przygotowany z połączenia oliwy, soku z cytryny, musztardy.
Carpaccio schłodzić przed podaniem.
Smacznego!