Skip to content

Bauru de forno – brazylijska zapiekana kanapka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Bauru de forno to brazylijska kanapka warstwowa, którą zapieka się w piekarniku, po czym kroi na kawałki niczym ciasto.

Podobno, by tę kanapkę nazwać prawdziwym brazylijskim Bauru de forno, konieczny jest w składzie pyszny pomidor i suszone oregano. Obowiązkowo musi się znaleźć tutaj także szynka. Warto sięgnąć po produkt wysokiej jakości, gdyż to właśnie szynka wysuwa się nam smakowo na pierwszy plan. Im lepsza, tym całość bogatsza w smaku. U mnie jest to Szynka ze spiżarni marki Balcerzak. Kolejnym nieodzownym elementem jest ser. Najlepiej sprawdzi się mozzarella, ale można użyć tutaj nie tylko tej w plasterkach, ale i w kulce. Całość przełożona w moim przypadku sosem z dodatkiem musztardy, aby podkreślić smak (czasem kładzie się także sos pomidorowy). Nie możemy też zapomnieć o chlebie tostowym. Używam pieczywa pełnoziarnistego, bo takie lubię najbardziej, a prawda jest też taka, że jest ono zdrowsze niż typowo białe pieczywo.

Wszystko układamy w naczyniu do zapiekania w dwóch warstwach (dokładny opis wraz z instruktażem na zdjęciach znajdziesz poniżej), po to, aby po kilkunastu minutach cieszyć się ciepłym daniem warstwowym, którego zapach roznosi się po całym domu, a smakuje tak, że nawet francuskie tosty mogą być zazdrosne.

Jest szybko, prosto i na ciepło. Ciężko jest się oprzeć temu daniu. Jeżeli Bauru de forno uzupełnimy w dodatek sałatki, to sprawdzi się także jako szybki obiad w zapracowany dzień. Gorąco zachęcam do przygotowania.

Bauru de forno – przepis na formę o wymiarach około 25x32cm


Bauru de forno – składniki:

⦁ Szynka ze spiżarni od Balcerzak – 300 g (2 ×150 g)
⦁ mozzarella w plastrach 300 g
⦁ około 20 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego
⦁ dwie łyżki suszonego oregano
⦁ 6 dojrzałych pomidorów malinowych
⦁ na sos: 150 ml majonezu, 150 ml jogurtu greckiego, dwie łyżki musztardy stołowej, sól i pieprz
⦁ łyżka masła do posmarowania formy.

 

Bauru de forno – wykonanie:

Przygotować sos: połączyć majonez, jogurt, musztardę. Doprawić do smaku pieprzem oraz wedle potrzeby solą.

Pomidory pokroić na cienkie plasterki.

Jeżeli chleb tostowy ma twarde skórki, należy je usunąć. Ja zostawiłam, gdyż u mnie były mięciutkie.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem.

Układać w nim kolejno ciasno warstwami:
– chleb tostowy,
– połowa sosu,
– 150 g Szynki ze spiżarni marki Balcerzak,
– połowa sera mozzarella,
– plasterki pomidorów,
– łyżka oregano.

Gdy mamy już pierwszą część zapiekanej kanapki, czynności te powtarzamy jeszcze raz, tworząc drugą identyczną warstwę.

Bauru de forno wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podawać ciepłe, chociaż smakuje także na zimno.

Smacznego!

bauru de forno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.