Wegetariańska potrawka to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Jest bez mięsa, ale z dużą ilością warzyw. Obok sera mozzarella, orzechów i ryżu znajdziemy tutaj cukinię, paprykę, cebulę, pieczarki, czerwoną fasolę i zioła śródziemnomorskie. To bardzo syte połączenie, doprawione oregano i bazylią posmakuje każdemu, niezależnie czy jest wege, czy też nie 🙂 To jest po prostu bardzo smaczna potrawka.
Bardzo lubię takie proste połączenia, gdzie wszystko podsmażamy na patelni, a potem podajemy np. z ryżem, co widać z pewnością na blogu i rzecz jasna, zachęcam to przetestowania.
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA
Wegetariańska potrawka – składniki dla 4-5 osób:
- 250 g ryżu
- 1 nieduża cukinia
- 1 papryka słodka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- garść obranych orzechów ziemnych
- 150 g kulek sera mozzarella
- 1 cebula
- puszka czerwonej fasoli
- szklanka passaty pomidorowej
- 10 niedużych pieczarek
- sól, pieprz, suszone lub świeże oregano i bazylia jako przyprawy
- świeża bazylia do przybrania
- oliwa do podsmażenia.
Wegetariańska potrawka – wykonanie:
Ryż ugotować według wskazówek z opakowania.
Orzechy uprażyć na suchej patelni – wystarczy minutka, aby się nie przypaliły.
Pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekany ząbek czosnku, cebulę, pieczarki, paprykę i cukinię. Podsmażać około 15-20 minut, by były miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Podlać passatą pomidorową, dołożyć odcedzoną fasolkę i zagotować. Na koniec dodać orzechy oraz kulki mozzarelli.
Podawać z ryżem.
Smacznego!