Skip to content

Wegetariańska potrawka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Wegetariańska potrawka to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Jest bez mięsa, ale z dużą ilością warzyw. Obok sera mozzarella, orzechów i ryżu znajdziemy tutaj cukinię, paprykę, cebulę, pieczarki, czerwoną fasolę i zioła śródziemnomorskie.  To bardzo syte połączenie, doprawione oregano i bazylią posmakuje każdemu, niezależnie czy jest wege, czy też nie 🙂 To jest po prostu bardzo smaczna potrawka.

Bardzo lubię takie proste połączenia, gdzie wszystko podsmażamy na patelni, a potem podajemy np. z ryżem, co widać z pewnością na blogu i rzecz jasna, zachęcam to przetestowania.

Zobacz inne potrawy z ryżem. 

WEGETARIAŃSKA POTRAWKA


Wegetariańska potrawka – składniki dla 4-5 osób:

  • 250 g ryżu
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 papryka słodka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • garść obranych orzechów ziemnych
  • 150 g kulek sera mozzarella
  • 1 cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 10 niedużych pieczarek
  • sól, pieprz, suszone lub świeże oregano i bazylia jako przyprawy
  • świeża bazylia do przybrania
  • oliwa do podsmażenia.

 

Wegetariańska potrawka – wykonanie:

Ryż ugotować według wskazówek z opakowania.

Orzechy uprażyć na suchej patelni – wystarczy minutka, aby się nie przypaliły.

Pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekany ząbek czosnku, cebulę, pieczarki, paprykę i cukinię. Podsmażać około 15-20 minut, by były miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Podlać passatą pomidorową, dołożyć odcedzoną fasolkę i zagotować. Na koniec dodać orzechy oraz kulki mozzarelli.

Podawać z ryżem.

 

Smacznego!

wegetariańska potrawka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.