Serradura to portugalski deser, który jest błyskawiczny w wykonaniu, bo składa się z zaledwie trzech składników, a smakuje tak, że nie sposób się oderwać. Moi goście zawsze zastanawiają się, co to za pyszny krem. Mówią: epicki! Bo taki właśnie jest. Tymczasem pomiędzy ciasteczkami startymi na pył, znajdziemy ubitą śmietanę osłodzoną mlekiem skondensowanym. To połączenie jest genialne w swojej prostocie i tak pyszne, że nikt go nie będzie chciał odmówić! Jest to też pomysł na błyskawiczny deser, który sprawdza się, kiedy dzwonią goście, mówiąc: „za 5 minut jesteśmy”.
Zawsze do wersji klasycznej dodaję pogniecione owoce. Uwielbiam, gdy słodki smak deseru nabiera owocowej wyrazistości. Czasem są to truskawki, czasem jagody, czasem maliny – najbardziej lubię te nieduże owoce, chociaż kawałki pomarańczy też będą pyszne w tym zestawieniu.
Serradura z owocami
Serradura – składniki:
500 ml śmietany kremówki 36%
100 ml słodkiego mleka skondensowanego (lub wedle uznania)
100 g tartych na drobno herbatników
kilka truskawek lub garść innych owoców.
Serradura – wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mleko skondensowane. Najlepiej dodawać je po trochu i próbować, by masa była idealnie dla nas słodka.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, rozgnieść je widelcem na miazgę.
W słoiczkach układać warstwami kolejno: śmietanę, ciasteczka, truskawki, śmietanę, ciasteczka, truskawki i śmietanę.
Smacznego!
Tyna
9 września, 2019 @ 8:36 pm
Nie słyszałam o takim deserze, ale na pewno zapamiętam przepis, żeby przygotowań go dla gości! Smakowicie wygląda 🙂