Skip to content

Lahmacun – czyli cieniutka turecka pizza.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Lahmacun to turecka pizza na bardzo cieniutkim cie?cie, kt?ra pokryta jest mi?sem mielonym z r??nymi smakowymi dodatkami. Kiedy?, gdy z m??em wybrali?my si? do tureckiej knajpki, chcia?am kupi? w?a?nie pizz? lahmacun, ?eby popr?bowa?, zanim zrobi? w?asn?. By?a to knajpka uwa?ana za najlepsz? w mie?cie i mia?a na swoim liczne nagrody za w?a?nie tureckie smaki. Wszak, prowadzi? j? turecki kucharz. Wspomnianego lahmacuna niestety nie by?o, ale szef kuchni powiedzia?: „zaraz Ci powiem jak j? zrobi?”. Trafi? si? nam naprawd? sympatyczny cz?owiek, kt?ry zdradzi? tajemnic? na udan? receptur? rodem z Turcji. Oczywi?cie poda? nam wszystko na oko, ale kwestia przypraw, sk?adnik?w jest tutaj najistotniejsza.

Lahmacun robi si? bardzo szybko. Jest to ?wietna propozycja na kolacje ze znajomymi, czy prosty obiad. Placuszek mo?na zwin?? w rulon i podawa? z r??nymi ulubionymi warzywami, czy sosami na bazie jogurtu – podobnie jak pszenne tortille.

Jaki? czas temu podawa?am te? przepisy na ??deczki pide. Obok lahmacuna s? kojarzone z w?osk? pizz?. Zobacz pide z kurczakiem i szpinakiem albo  wo?owin?.

lahmacun

Lahmacun – czyli cieniutka turecka pizza. 


Lahmacun – ciasto:
400 g m?ki pszennej (mo?na u?y? np. orkiszow?)
250 ml ciep?ej wody
20 g ?wie?ych dro?d?y
p?aska ?y?eczka soli
p?aska ?y?eczka cukru
m?ka do podsypywania.

Do naczynia rozkruszy? dro?d?e, wla? ?y?k? wody, wsypa? cukier, po??czy? i zostawi? na kilka minut, aby dro?d?e zacz??y pracowa?. Doda? m?k?, pozosta?? wod? i wyrobi? na g?adkie ciasto. Zostawi? do podro?ni?cia, a w tym czasie przygotowa? farsz.

Lahmacun – farsz:
400 g wo?owiny lub jagni?ciny (lub mieszane)
2 z?bki czosnku
1 cebula
1 papryka
100 g cukinii
?wiartki cytryny do skropienia gotowego lahmacun
4 ga??zki pietruszki
100 ml passaty pomidorowej
?y?ka koncentratu pomidorowego
oliwa do sma?enia
s?l, pieprz, papryka w proszku jako przyprawy.

Na patelni rozgrza? t?uszcz, wrzuci? dwa posiekane z?bki czosnku, pokrojone drobniutko: cebul?, papryk? i 3 ga??zki natki pietruszki. Gdy zmi?kn?, doda? mi?so i miesza?, a? si? rozdrobni. Do podsma?onego mi?sa doda? przyprawy, pokrojon? drobno cukini?. Wla? passat? i gotowa? a? cz??? p?ynu odparuje. Farsz nie powinien by? wodnisty. Na koniec do?o?y? ?y?k? koncentratu.

Lahmacun – wykonanie:

Ciasto podzieli? na 6 cz??ci i zostawi? na 10 minut do podro?ni?cia. Z pomoc? m?ki rozwa?kowa? je na najcie?szy placek. Na wierzch ciasta nak?ada? farsz – tak?e robimy to tak, aby nie by?o go du?o. Powinna to by? zbita, ale cienka warstwa.
Lahmacun wstawi? do nagranego do 200 stopni pieca i piec 7-8 minut, aby brzegi si? lekko zarumieni?y.
Gotowe posypa? pozosta?? natk?, skropi? sokiem z cytryny i podawa?.

Smacznego!

 

lahmacun

3 komentarze

  1. iza
    3 września, 2019 @ 1:05 pm

    bardzo lubi? ;)))

    Reply

  2. Turczynka
    20 lipca, 2020 @ 4:29 pm

    Prawdziwy lahamcun robi si? z dodatkiem pasty paprykowej i kuminu, cukinia to jaki? dziwny wymys?. Niestety ale Turcy modyfikuj? swoj? kuchni? „pod podniebienia” Europejczyk?w. Nalepsze tureckie jedzenie (prawdziwe) mo?na znale?? w niepozornych ma?ych knajpkach o kt?rych wcale g?o?no nie jest. Je?li chce si? Pani zabiera? za tureck? kuchni? to polecam kana?y rodowitych Turczynek na youtube a nie spolszczone przepisy kt?re nadaj? si? szczerze m?wi?c do niczego.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 sierpnia, 2020 @ 6:20 pm

      Zamarynowany z pewno?ci? b?dzie jeszcze smaczniejszy:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *