Yoka (¨êà) – leniwe chaczapuri.
Danie kuchni kaukaskiej, nazywane leniwym chaczapuri. Proste, szybkie i do wykonania w kilka minut. Kiedy masz ochot? na ciep?e ?niadanie, a przejad?y Ci si? ju? jajecznice, yoka uratuje sytuacj?. Do cienkiego chlebka pszennego typu lawasz (sprawdzi si? te? placek typu tortilla) czy pita k?adziemy jajo i ser. Dodatki s? tak naprawd? przer??ne, ale te s? typowe dla tego dania. Ca?o?? zawijamy w kopert? i obsma?amy na ma?le. Uwielbiam dodawa? do tego dania tak?e szynk? i ?wie?e zio?a. Jest jeszcze smaczniej.
A przepis na tradycyjne chaczapuri znajdziesz tutaj.
Yoka (¨êà) – leniwe chaczapuri
Sk?adniki:
? 4 lawasze
? 4 rozk??cone jajka
? s?l i pieprz
? mas?o do sma?enia
? 4 plastry szynki
? 30 dag sera ???tego
? ?y?ka posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Ser zetrze? na tarce i podzieli? na cztery porcje. Jajka rozk??ci?.
Na ?rodek pszennego chlebka delikatnie wyla? rozk??cone jajko. Nast?pnie posoli? je i doda? pieprzu. Na jajko u?o?y? plaster szynki. Szynk? posypa? jedn? z czterech cz??ci sera, startego na tarce. Posypa? posiekan? natk? pietruszki. Boki zawin?? ku g?rze, tworz?c zamkni?t? kopert?. Czynno?? powt?rzy? przy pozosta?ych chlebkach.
Danie sma?y? na ma?le na ma?ej mocy palnika po obu stronach, by jajko mia?o czas na ?ci?cie si?, a sk?rka ?adnie si? zarumieni?a. Wa?ne jest, by yoka dobrze w ?rodku si? zagrza?a.
Smacznego!