Chaczapuri to jedno z dań narodowych Gruzji. Dziwne jest dla mnie to, że nie jest popularne w Polsce tak jak włoska pizza, bo danie to jest niesamowicie smaczne. Polacy ( Ci którzy to danie jedli) twierdzą że jest to gruzińska pizza. W chrupiącym cieście zostały zamknięte przepyszne sery, całość jest mocno maślana. Jest to skojarzenie dość błędne, jeżeli patrzeć na to z perspektywy kuchni gruzińskiej. Dosłownie tłumacząc jest to chleb z serem. Gruzini nie pieką typowego chleba dla naszej kuchni, ich chleb a nasz to dwa zupełnie inne wypieki.
Przepis jaki Wam pokazuję, to przepis na ciasto na bazie sody oczyszczonej. Nie trzeba czekać aż wyrośnie i całość bardzo sprawnie można przygotować. Dodatkowo jest niezwykle plastyczne. Daje się cienko rozwałkować, a to daje nam gwarancję sukcesu. Nie może po prostu, nie może się nie udać 🙂 W tym daniu to rzecz pierwszorzędna – im cieńsze ciasto tym lepsze Chaczapuri. Do Chaczapuri najczęściej daje się ser podpuszkowy, ale każda gospodyni domowa robi to danie według własnego przepisu. Powstało mnóstwo odmian tego dania, różniących się składem ciasta (najczęściej spotkać można drożdżowe), wnętrza (mozzarella, mieszanki serów, ser i ziemniaki), rodzaju wypiekania (patelnia, piec, piekarnik). To tak jak z naszym bigosem – ile domów tyle rożnych przepisów 🙂
Chaczapuri- przepis własny.
Składniki na 5 placków:
- 60 dag mąki pszennej 450
- szklanka wody mocno gazowanej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka soli
- 2 jajka
- płaska łyżeczka octu
- 2 łyżki śmietany 12%
Farsz:
- 30 dag sera żółtego, ważne by był to ser dość miękki np. Gouda
- kostka mozzarelli – około 30 dag
- ricotta – 30 dag
- płaska łyżeczka soli
- szczypta ostrej papryki, pieprzu ziołowego
- kopiasta łyżka masła
Można dać ulubione przyprawy do farszu, powinien on być wyrazisty w smaku, wręcz pikantny. Masła mozna dać nawet pół kostki na kilogram sera, jeżeli korzysta się z sera bardzo suchego.
Dodatkowo:
Masło do posmarowania wierzchu, po usmażeniu.
Wykonanie:
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białe sery odsączyć z nadmiaru wody. Ricottę rozkruszyć, natomiast mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do serów dodać przyprawy oraz masło, wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 5 równych części.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu, zaczynając suchymi a kończąc mokrymi. Wyrobić. Ciasto powinno być lepkie i ciągnące się ale gęste.
Z ciasta urywać kawałki (tak duże, by było ich 5 sztuk). Kłaść na omączoną stolnicę. Rozpłaszczyć nieco dłońmi, jednak nie posypywać ich mąką ze strony zewnętrznej, na której będziemy układać ser. Na ciasto położyć kulkę sera i ….
… zawinąć ser ciastem tworząc sakiewkę. Teraz całą “kulkę” posypać mąką, by powierzchnia była matowa, po czym….
… rozpłaszczyć dłońmi kulkę na zgrabny placek. Można pomóc sobie wałkiem. Jest to najbardziej przyjemna część z całego przygotowania, kulka jest niezwykle plastyczna, niczym plastelina. Wielkość dostosować do patelni na której placek będzie smażony. Im większa, tym lepiej.
Następnie rozgrzać patelnię. SUCHĄ! Nie używamy ani grama tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię kłaść chaczapuri (nadmiar mąki strząsnąć z ciasta), smażyć najpierw z jednej strony 3-4 minuty aż powierzchnia zrobi się mocno brązowa, niemal przypalona, zaglądać co jakiś czas pod ciasto. Następnie przewrócić i mocno zrumienić z drugiej strony. Można przykryć patelnię pokrywką. Jeżeli podczas smażenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy zrobić dziurkę z boku ciasta i powietrze uwolnić uciskając wierzch łyżką. Ser zaczyna parować i chce uwolnić wodę, stąd ten efekt. Część Gruzinek podobno zostawia tunel w cieście by para sama schodziła, jednak łatwiej jest po prostu naciąć i nacisnąć placek podczas smażenia.
Gorące Chaczapuri smarować masłem i kroić tak jak pizze. Jeżeli już spróbujesz raz, to jestem pewna, że za każdym kolejnym będziesz miksować nie tylko sery, ale i pieczarki, może szynkę… Może powstanie z tego zamknięta pizza? 🙂 Hmmmm….. muszę spróbować 🙂
Smacznego, pozdrawiam cieplutko, Kasia 🙂
Anonimowy
4 lipca, 2015 @ 1:33 pm
Witam serdecznie!
Bardzo zainteresował mnie ten przepis i mam małe pytanko 🙂
Czy można w tym przepisie użyć np sera plesniowego?
Pozdrawiam
Katarzyna Rzepecka
6 lipca, 2015 @ 2:36 pm
Przepraszam ze dopiero teraz, komentarz trafił do spamu 🙂 Myślę, że powinno się udać 🙂
Martyna i Paulina Kwiatkowskie
5 lipca, 2015 @ 5:55 pm
Coś innego na pewno. Smacznie wygląda, więc możliwe, że wypróbujemy.
Magda C.
6 lipca, 2015 @ 2:01 pm
Chętnie bym zjadła 🙂
Sylwia
6 lipca, 2015 @ 5:36 pm
Zrobiłam, musze napisać ze pyszne 🙂 Dałam tylko mozzarellę, bo to mój ulubiony ser do takich wypieków.
Anonimowy
9 lipca, 2015 @ 12:48 pm
Ile masła dodajemy do serów? Całą kostkę czy tylko jakąś część?!
Katarzyna Rzepecka
9 lipca, 2015 @ 1:21 pm
Doprecyzowałam wpis. Pozdrawiam.
HALINA OCHECKA
27 grudnia, 2016 @ 6:29 pm
Super przepis <3 ja robiłam z samymi pieczarkami i pasztetem – jest pyszne 😉 polecam .Pozdrawiam Kasiu 😉
HALINA OCHECKA
27 grudnia, 2016 @ 6:30 pm
Super przepis <3 zrobilam z pieczarkami i pasztetem – jest pyszne 🙂 Pozdrawiam Kasiu 🙂
GalArtMag
23 marca, 2018 @ 6:54 pm
Zrobiłam,ale musiałam dokonać pewnych zmian i powiem, że chlebki wyszły pyszne. Zamiast wody gazowanej użyłam zwykłej, zamiast śmietany – jogurt grecki, masło zastąpiłam olejem rzepakowym, dodałam kurkumę, pieprz. Całkowicie zrezygnowałam z soli i octu. Polecam 😀