Skip to content

Zapiekanka z brokułami i pieczarkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
U nas znacznie się ochłodziło, po chłodnikach i mizeriach naszła mnie ochota na zapiekankę. Zapiekanki u nas lubią wszyscy, zwłaszcza gdy jest w niej dużo sera a także pieczarki. Zaczął się też sezon na pyszne brokuły. Smakowite, zieleniutkie i dosłownie pachnące. Żal ich było nie przemycić do obiadu 🙂 Jako dodatek użyłam makaronu typu “kolanka”, by trochę zapiekankę zagęścić i by było jej więcej a jednocześnie by makaron w całości nie był zbyt wyczuwalny. Można z niego zrezygnować. Wszyscy jednogłośnie powiedzieli -dziękuję, było pyszne 🙂
Przepis własny.
Składniki na blaszkę 20×30 ( ciut mniejsza niż tradycyjna, lub na podobnej wielkości naczynie do zapiekania):
  • 60 dag pieczarek
  • brokuł o wadze 0,5-0,6 kg
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 30 dag szynki
  • 40 dag żółtego sera
  • makaron kolanka 200 g
  • 2 łyżki suszonego oregano, szczypta pieprzu i soli
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec smażenia posolić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Brokuła ugotować na miękko, jednak tak by był nadal sprężysty, podzielić go na mniejsze części. Gorącym składnikom pozwolić przestygnąć.
Pół startego sera, pieczarki, cebulę, szynkę, makaron, różyczki brokuła, kukurydzę doprawić do smaku oregano, pieprzem oraz w razie potrzeby solą, dokładnie połączyć. Wyłożyć na blaszkę (można natłuścić, ale tylko troszkę). Posypać resztą sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, czyli na tyle aż rozpuści się ser.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂

1 Comment

  1. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    23 czerwca, 2015 @ 3:17 pm

    Mniam, jutro robimy!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.