Skip to content

Zapiekanka z broku?ami i pieczarkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
U nas znacznie si? och?odzi?o, po ch?odnikach i mizeriach nasz?a mnie ochota na zapiekank?. Zapiekanki u nas lubi? wszyscy, zw?aszcza gdy jest w niej du?o sera a tak?e pieczarki. Zacz?? si? te? sezon na pyszne broku?y. Smakowite, zieleniutkie i dos?ownie pachn?ce. ?al ich by?o nie przemyci? do obiadu 🙂 Jako dodatek u?y?am makaronu typu „kolanka”, by troch? zapiekank? zag??ci? i by by?o jej wi?cej a jednocze?nie by makaron w ca?o?ci nie by? zbyt wyczuwalny. Mo?na z niego zrezygnowa?. Wszyscy jednog?o?nie powiedzieli -dzi?kuj?, by?o pyszne 🙂
Przepis w?asny.
Sk?adniki na blaszk? 20×30 ( ciut mniejsza ni? tradycyjna, lub na podobnej wielko?ci naczynie do zapiekania):
  • 60 dag pieczarek
  • broku? o wadze 0,5-0,6 kg
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 30 dag szynki
  • 40 dag ???tego sera
  • makaron kolanka 200 g
  • 2 ?y?ki suszonego oregano, szczypta pieprzu i soli
  • 1 cebula
  • ?y?ka oleju
Wykonanie:

Makaron ugotowa? w osolonej wodzie. Pieczarki i cebul? pokroi? w plastry, podsma?y? na odrobinie oleju, pod koniec sma?enia posoli?. Ser zetrze? na tarce o grubych oczkach, szynk? pokroi? w kostk?, kukurydz? ods?czy?. Broku?a ugotowa? na mi?kko, jednak tak by by? nadal spr??ysty, podzieli? go na mniejsze cz??ci. Gor?cym sk?adnikom pozwoli? przestygn??.
P?? startego sera, pieczarki, cebul?, szynk?, makaron, r??yczki broku?a, kukurydz? doprawi? do smaku oregano, pieprzem oraz w razie potrzeby sol?, dok?adnie po??czy?. Wy?o?y? na blaszk? (mo?na nat?u?ci?, ale tylko troszk?). Posypa? reszt? sera.
Wstawi? do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, czyli na tyle a? rozpu?ci si? ser.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂

1 Comment

  1. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    23 czerwca, 2015 @ 3:17 pm

    Mniam, jutro robimy!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *