?azanki to nasze tradycyjne polskie danie. Cz?sto stoi na stole wigilijnym, cho? coraz cz??ciej zajada si? je bez okazji ?wi?tecznej. ?azanki to rodzaj makaronu kt?ry ma kszta?t kwadracik?w, jednak do sporz?dzenia tego dania nada si? tak?e inny rodzaj, jednak musi by? to makaron raczej kr?tki i taki kt?ry ?atwo chwyci? widelcem. Ja najcz??ciej ?azanki zamieniam na ?widerki, bo tak lubi? moje dzieci.
?azanki podaje si? z grzybami, kie?bas? i kapust?. U mnie na t? chwil?, pojawi?y si? w tym przepisie pieczarki, jednak jesieni? zast?puje je kapeluszami z podgrzybk?w. Kapust? zawsze daj? kwaszon?. Do ca?o?ci dodaje 2 du?e cebule – nic innego jak ona nie podkre?li tak wspaniale smaku ca?ego dania.
Danie to jest syte i wysokokaloryczne, wi?c je?eli jeste? na diecie to nie polecam 😉
Czas wykonania: 40 minut.
Przepis w?asny.
Sk?adniki na 4 porcje:
- 40 dag pieczarek
- 40 dag kie?basy np. ?l?skiej
- 2 du?e cebule
- 50 g smalcu
- 200g makaronu
- ?y?ka suszonego oregano
- s?l i pieprz do smaku
- 20 dag kapusty kwaszonej
Wykonanie:
Makaron ugotowa? wed?ug opisu na opakowaniu. Odcedzi?. Kapust? kiszon? przep?uka? jezeli jest bardzo kwa?na. Ugotowa? na mi?kko z dodatkiem soli.
Pieczarki poci?? na plastry, cebul? na nitki, a kie?bas? w kotk? ( nie obiera? jej).
Na du?ej patelni rozgrza? smalec. Najpierw doda? pieczarki i do?? mocno je posoli?. Podsma?a? przez kilka minut by straci?y smak surowizny. Nast?pnie doda? cebul?. Ca?o?? razem chwilk? podsma?y?, by cebula zmi?k?a. Na ko?cu doda? kie?bas?, pozwoli? jej si? lekko przyrumieni?.
Makaron w?o?y? do wi?kszego garnka, doda? do niego kapust? oraz podsma?one produkty z patelni. Doprawi? do smaku pieprzem i sol? je?eli jest taka konieczno??. Doda? ?y?k? suszonego oregano. Ca?o?? bardzo dok?adnie ze sob? po??czy?. Zostawi? na 20 minut by cho? lekko si? przegryz?y wszystkie sk?adniki.
?azanki najlepiej smakuj? dnia kolejnego 🙂
Smacznego!
3 czerwca, 2015 @ 5:54 pm
?wietny pomys? 😉
3 czerwca, 2015 @ 7:56 pm
Pyszne danie 🙂
5 czerwca, 2015 @ 9:52 am
Zrobi?am, pyszne, dzi?kuj? za przepis 😉
6 czerwca, 2015 @ 4:43 pm
Nigdy nie jad?y?my ?azanek, nie nasz rejon, ale wygl?daj? pysznie! Pewnie kiedy? spr?bujemy, bo w Wielkopolsce pewnie smakuj? tam samo dobrze 🙂
6 czerwca, 2015 @ 4:54 pm
Z pewno?ci? 🙂
Danie proste i stosunkowo tanie wi?c warto 🙂