Skip to content

Łazanki z grzybami, kiełbasą i kapustą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Łazanki to nasze tradycyjne polskie danie. Często stoi na stole wigilijnym, choć coraz częściej zajada się je bez okazji świątecznej. Łazanki to rodzaj makaronu który ma kształt kwadracików, jednak do sporządzenia tego dania nada się także inny rodzaj, jednak musi być to makaron raczej krótki i taki który łatwo chwycić widelcem. Ja najczęściej łazanki zamieniam na świderki, bo tak lubią moje dzieci.
Łazanki podaje się z grzybami, kiełbasą i kapustą. U mnie na tę chwilę, pojawiły się w tym przepisie pieczarki, jednak jesienią zastępuje je kapeluszami z podgrzybków. Kapustę zawsze daję kwaszoną. Do całości dodaje 2 duże cebule – nic innego jak ona nie podkreśli tak wspaniale smaku całego dania. 
Danie to jest syte i wysokokaloryczne, więc jeżeli jesteś na diecie to nie polecam 😉
Czas wykonania: 40 minut.
Przepis własny.
Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag pieczarek
  • 40 dag kiełbasy np. śląskiej
  • 2 duże cebule
  • 50 g smalcu
  • 200g makaronu
  • łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 dag kapusty kwaszonej
Wykonanie:

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę kiszoną przepłukać jezeli jest bardzo kwaśna. Ugotować na miękko z dodatkiem soli.
Pieczarki pociąć na plastry, cebulę na nitki, a kiełbasę w kotkę ( nie obierać jej).
Na dużej patelni rozgrzać smalec. Najpierw dodać pieczarki i dość mocno je posolić. Podsmażać przez kilka minut by straciły smak surowizny. Następnie dodać cebulę. Całość razem chwilkę podsmażyć, by cebula zmiękła. Na końcu dodać kiełbasę, pozwolić jej się lekko przyrumienić.
Makaron włożyć do większego garnka, dodać do niego kapustę oraz podsmażone produkty z patelni. Doprawić do smaku pieprzem i solą jeżeli jest taka konieczność. Dodać łyżkę suszonego oregano. Całość bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Zostawić na 20 minut by choć lekko się przegryzły wszystkie składniki. 
Łazanki najlepiej smakują dnia kolejnego 🙂
Smacznego!

5 komentarzy

  1. Kinga
    3 czerwca, 2015 @ 5:54 pm

    Świetny pomysł 😉

    Reply

  2. Marzena Szkodzińska
    3 czerwca, 2015 @ 7:56 pm

    Pyszne danie 🙂

    Reply

  3. Sylwia
    5 czerwca, 2015 @ 9:52 am

    Zrobiłam, pyszne, dziękuję za przepis 😉

    Reply

  4. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    6 czerwca, 2015 @ 4:43 pm

    Nigdy nie jadłyśmy łazanek, nie nasz rejon, ale wyglądają pysznie! Pewnie kiedyś spróbujemy, bo w Wielkopolsce pewnie smakują tam samo dobrze 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      6 czerwca, 2015 @ 4:54 pm

      Z pewnością 🙂
      Danie proste i stosunkowo tanie więc warto 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *