Szybki i łatwy obiad a jednocześnie bardzo smaczny? Do tego tani, bo można go zrobić za kilkanaście złotych licząc, że najedzą się 4-6 osoby. Tak, to możliwe 🙂 Paczka makaronu, mięso mielone, cebula dymka, trochę musztardy i śmietany, trochę przypraw i łyżka tłuszczu…. oraz pół godziny wolnego czasu…
Mój małżonek zawsze powtarza, że do kotletów mielonych najlepszy sos, to sos musztardowy. Postanowiłam więc zrobić go trochę więcej (by podać z makaronem), wzbogacić smakiem delikatnej dymki, część pulpetów otoczyłam sezamem i wyszło na prawdę bardzo, bardzo smacznie. Jeszcze pyszniej jest kiedy sos zrobimy na bulionie. Warto więc taki obiad zaplanować sobie na np. poniedziałek, jeżeli u Ciebie są niedziele gdzie serwujesz na pierwsze danie rosół 🙂
Przepis własny.
Składniki:
- makaron spaghetti ( 1 opakowanie)
- cebula dymka (por) – 1 szt
- musztarda stołowa – 3 łyżki
- 2-3 łyżki śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej do zaklepania sosu
- 1 litr bulionu (zamienny na wodę, jednak wtedy będzie trzeba dodać do niej więcej przypraw)
- mięso mielone 0,7 kg ( wystarczy na około 40 małych pulpecików)
- 1 surowe jajo
- bułka tarta do zagęszczenia masy mięsnej gdyby była za mało zbita
- sezam do panierowania – 50 gram
- łyżka smalcu do podmażenia mięsa
- łyżka masła do podsmażenia dymki
- sól, pieprz, kurkuma, szczypta czerwonej ostrej papryki jako przyprawy.
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. W tym czasie przygotować pulpety. Mięso połączyć z jajem, dodać po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżkę musztardy. Masę wyrobić na gładką, w razie gdyby była mało zbita dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Część pulpetów otoczyć sezamem, a część bułką tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać pulpety i smażyć na złoty kolor.
Cebulę dymkę posiekać na drobniejsze kawałki, część mocno zieloną odrzucić ( ja zostawiam do zup). W garnku rozgrzać mocno masło, włożyć na nie dymkę, delikatnie posolić, chwilkę poddusić, następnie zalać gorącym bulionem. Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru, oraz mąkę – rozkłócić. Dodać roztwór do bulionu, zagotować. Sos powinien być gęsty (jednak ciut lejący). Na samym końcu do sosu dodać 2 kopiaste łyżki musztardy i dokładnie je rozprowadzić. Spróbować, dodać w razie potrzeby kurkumy by poprawić kolor sosu, pieprzu czy soli.
Podwać na makaronie i z pulpecikami, smacznego 🙂
Martyna i Paulina Kwiatkowskie
2 czerwca, 2015 @ 10:18 pm
Danie szybkie, smaczne, czego chcieć więcej.