Skip to content

Ziemniaki pieczone w piekarniku.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Robiłeś/aś kiedyś ziemniaki pieczone? Jeżeli nie, to najwyższy czas by to zmienić. Przepis jest banalnie łatwy i szybki. W tym momencie mamy smaczne młode ziemniaczki, które można upiec razem ze skórką. Odpowiednio doprawione mogą być idealnym uzupełnieniem zwykłego obiadu. Zachęcam do spróbowania – ja odkąd pierwszy raz je zrobiłam przepadłam zupełnie. Wymyślam tylko co rusz inną mieszankę przypraw, choć tak naprawdę można dać tutaj także swoją ulubioną mieszankę np. przyprawę gyros, czy po prostu mieszankę do ziemniaków.

Przepis własny.
Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pęczek koperku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć dokładnie szorstką stroną gąbki. Pokroić na małe kawałki – takie które łatwo wziąć widelcem i zjeść bez ponownego dzielenia – będzie wygodnie a także skróci się czas pieczenia z przyprawami.
Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie połączyć z przyprawami. Dodać kilka łyżek oleju – ziemniaki jak i naczynie powinny być natłuszczone.
Rozgrzać piekarnik do 180 -200 stopni, wstawić naczynie z ziemniakami. Piec pół godziny. W trakcie pieczenia za pomocą łyżki pomieszać ziemniaki (raz na 10 minut).
Można przygotować także stare jesienne ziemniaki, jednak należy je obrać i piec kilkanaście minut dłużej.
Ziemniaki podawać ze świeżym posiekanym koperkiem.
Smacznego!

7 komentarzy

  1. Ania
    22 maja, 2015 @ 5:16 pm

    Piękne zdjęcie! A ziemniaczki robię w ten sam sposób i moja rodzina je uwielbia 🙂 Pozdrawiam!

    Reply

  2. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    23 maja, 2015 @ 10:05 am

    Mmm, jadłabym 🙂
    P.

    Reply

  3. Sebioslaw
    28 maja, 2015 @ 2:46 pm

    Smacznie wyglądają 🙂

    Zrobię jutro z zielonymi przyprawami.

    Reply

  4. Anonimowy
    21 sierpnia, 2015 @ 12:00 pm

    Zrobiłam i sa pyszne , podalam z kawałkami kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych !! POLECAM !

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 sierpnia, 2015 @ 2:14 pm

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam

      Reply

  5. Anonimowy
    26 listopada, 2015 @ 12:24 pm

    Najlepsze! <3

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *